Най-ниска средна заплата взимат в Смолян


Най-ниска средна заплата взимат в Смолян
Снимка: Thinkstock

3531

Макар цялостното състояние на пазара на труда да се подобрява, в някои региони показателите не бележат добри резултати.

Заплатите са се увеличили през 2015 г. навсякъде, но в няколко области ръстът е твърде нисък - в Разград, Русе и Варна възнагражденията са нараснали с най-малко на годишна база. Заетите са преминали границата от 3 млн. души, което не се е случвало от 2009 г., но пък в пет области броят им намалява. Безработицата също намалява на национално ниво, но в редица региони остава много над средната. Тези тенденции показват, че въпреки общото възстановяване на пазара на труда то не важи за редица области в страната. Това показва анализът на министерството на труда за 2015 година, цитиран от "Сега".

Средната заплата за последните три месеца на миналата година за страната е била 915 лв., с 68 лв. по-висока, отколкото е през последното тримесечие на 2014 г. На регионално ниво възнагражденията са по-ниски във всички области с изключение на столицата, въпреки че навсякъде са се увеличили на годишна база. Единствено още София-област се доближава до средното ниво за страната с 911 лв. С най-нисък ръст са заплатите в Разград, Русе и Варна. В морската столица към края на декември заплатата е била 861 лв., което е с едва 8 лв. повече от година по-рано. В Разград ръстът е от 10 лв. - до 770 лв. В Русе са стигнали средна заплата от 729 лв., но това е със 17 лв. повече. С 25 лв. по-висока заплата е измерила статистиката в Силистра - 666 лв. за края на миналата година.

Най-ниска е средната заплата в Смолян - 658 лв., а увеличението за една година е 20 лв. Във Видин вземат следващите най-ниски възнаграждения - по 622 лв. средно, като увеличението за година тук е 26 лв. Столицата се е откъснала значително напред - заплатата е 1235 лв., или със 127 лв. повече спрямо края на 2014 г.

Заетите българи към края на миналата година са 3 млн. и 32 хил. души. Година по-рано те бяха 2 млн. и 984 хил. души. Въпреки общия ръст в десет области заетите намаляват като брой. Това са Благоевград, Враца, Габрово, Добрич, Кърджали, Монтана, Пазарджик, Софийска област и Търговище. Изненадата тук е Пловдив, който се развива значително, но броят на заетите е намалял. Силистра и Враца са с изключително нисък коефициент на заетост, който намалява в последните години постоянно - около 37.6% от населението е заето в тези две области, а се смята за критичен праг под 40% заетост.

9.1% е официалната безработица за миналата година - с малко над 2 процента по-ниска от 2014 г. В Силистра обаче регистрираната безработица е над два пъти по-висока - близо 22 на сто. Спрямо по-миналата година разликата е под един процент надолу, което означава, че в Силистра възстановяването е доста слабо. Още няколко области традиционно са с много голям дял на хората без препитание. Това са Шумен (близо 20%), Видин (19%), Враца (18%), Смолян (малко над 17 на сто).

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички