Ниските лихвени проценти стимулират бизнеса да пести, вместо да инвестира


Ниските лихвени проценти стимулират бизнеса да пести, вместо да инвестира
Снимка: Pixabay

3259

Бизнесът в еврозоната „скатава“ увеличаващите се обеми от средства въпреки усилията на Европейската централна банка (ЕЦБ) да насърчи бизнес разходите и инвестициите чрез намаляване на лихвените проценти.

Данни на ЕЦБ, публикувани в петък, показват, че нивото на спестявания на нефинансовите предприятия спрямо тяхната нетна печалба е нараснало солидно през второто тримесечие до многогодишен връх от 6,7% спрямо 6,1% в началото на годината. Нефинансовите инвестиции на тези предприятия пък запазват стабилното си ниво от 3,5% в продължение на вече две години.

Днешните данни подчертават рисковете, че вместо да насърчава потребителите и бизнеса да разтворят своите портфейли, отрицателните лихвени ставки на Европейската централна банка и другите инструменти на провежданата от нея нестандартна политика могат да доведат до по-нататъшен ръст на спестяванията.

През второто тримесечие спестяванията на домакинствата от еврозоната са нараснали до 12,8%, което е най-високото им ниво от края на 2011-а година, според данни на Евростат. За същия период, нетните нива на спестовност на домакинствата, бизнеса и правителствата взети заедно са се повиши до 6,9% от нетния разполагаем доход в сравнение с 6,1% година по-рано, показват данни на ЕЦБ, съобщава БНР.

Тази промяна се дължи главно на нефинансовите предприятия, чиито нетни спестявания са се увеличили с около 40%, откакто ЕЦБ въведе отрицателните лихвени проценти.

„Подобно развитие би довело до още по-ниски лихвени проценти, тъй като все по-големите спестявания ще се съревновават с все по-малко възможности за инвестиции. Това от своя страна може да бъде последвано от по-големи рискове за дефлация“, предупреждава Ив Мерш от Изпълнителния съвет на ЕЦБ.

По-ниските лихви на теория би трябвало да насърчават потребителите и бизнеса да харчат повече с оглед намаляване на възвръщаемостта на спестяванията и на сигурните активи като например държавните облигации. Наказателните лихви върху спестяванията, които някои фирми са принудени да плащат, пък би трябва да действат като допълнителен стимул за тях да харчат повече. Допълнителните разходи следват да доведат до търсене на стоки, увеличаване на икономическия растеж и вдигане на темпа на инфлация.

Някои икономисти и банкери обаче предупреждават, че отрицателните лихви сигнализират за опасения относно перспективите за икономическия растеж и способността на централната банка да направлява тези тенденции. Това от своя страна означава, че фирмите могат да са по-консервативни в техните разходи. Днешните последни данни на Европейската централна банка изглеждат в подкрепа точно на тази теза.

По данни на Централната банка на Германия (Bundesbank), немските нефинансови предприятия са спестявали повече, отколкото са инвестирали през последните седем години, натрупвайки за този период около 455 млрд. евро в брой и депозити. Управленските екипи на тези компании обвиняват за резервираността си слабата глобална икономическа перспектива, регулаторната несигурност и геополитическите рискове.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички