Нови спадове на международните пазари на акции


Нови спадове на международните пазари на акции
Снимка: iStock/Guliver

2764

Спадовете на международните пазари на акции се задълбочиха днес. От Азия, през Европа до САЩ всички водещи световни борсови индекси се понижават и то значително. Близо 4% беше спадът на бенчмарк индекса на борсата в Хонг Конг. В Европа паневропейският EuroStoxx 50 губи близо 3% от стойността си, а в Испания, Гърция и други държави загубите са още по-сериозни. Час след стартирането на търговията американските индекси се движат с понижения от около 1%.

Един от малкото поскъпващи активи, при който инвеститорите търсят убежище в тези напрегнати борсови дни, е златото, което поскъпна до нива, невиждани през последната една година, около 1240 долара за тройунция.

На Българска фондова борса международните тенденции не се отразяват съществено. Също както при големите покачвания по света през последните години, така и сега при острите спадове, на БФБ ситуацията е относително спокойна. Водещият борсов индекс SOFIX се понижи с 0,7% до 444,5 пункта.

Най-търгуваната акция днес беше тази на „Централна кооперативна банка“, като цената остана без промяна на ниво от 1 лев за брой. Спад в цената на Биовет от 4% до 11,50 лева за брой, нареди емисията на второ място по оборот за деня.

Поредният силен финансов отчет на производителя на целулоза „Свилоза“ АД изстреля цената на акциите му до 3,41 лева за брой, което е дневно поскъпване от 6,4% и общо 18% за последната една година.

Новината на деня обаче е поскъпването на боновете за земеделска земя, които достигнаха 62 стотинки за лев номинал след ръст от над 3% при изтъргуван близо 216 хиляди лева номинал. Цена от 62 стотинки не бяхме виждали през последните 6-7 месеца.

http://www.bulltrend-bg.com

Още от БФБ


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички