Нови списъци показват кои политици, партии и магистрати са били клиенти на КТБ


Нови списъци показват кои политици, партии и магистрати са били клиенти на КТБ
Снимка: БГНЕС

3832

Синдиците на изпадналата в несъстоятелност Корпоративна търговска банка (КТБ) излязоха с последните списъци на лицата, които са имали взаимоотношения с фалиралата кредитната институция. Задължението за публикуване беше вменено с приетите миналата година промени в Закона за кредитните институции. Сега синдиците на КТБ изкарват имената на политическите партии, политици, магистрати и висши държавни служители, които са имали влогове и кредити от банката, съобщава Actualno.com.

Сред лицата с влогове в КТБ има съдии, прокурори, както и членове на Висшия съдебен съвет (ВСС). Прокурор Албена Кузманова от Инспектората към ВСС има оставени пари в банката за общо близо 46 хил. лв. Съдия Анелия Мингова, член на ВСС към 2010 г., е държала малко над 70 хил. лв. Съдия Весела Николова, член на Инспектората към ВСС, има пък над 58 хил. лв. на влог, а съдия Капка Костова е с влог за 103 хил. лв.

Сред политиците взаимоотношения с КТБ са имали депутати и от лявата и дясна страна на политическия спектър. Например влогове във фалиралата банка са държали Анатолий Йорданов от ГЕРБ, Нигяр Джафер от ДПС, както и Александър Паунов, Димитър Дъбов и Георги Мърков от БСП. Бившият депутат от БСП, а сега общински съветник в столицата, Борис Цветков има на влог за 104 хил. лв.

Съпругата на вече независимият депутат Георги Кадиев - Соня Николова-Кадиева има сметка за над 101 хил. лв. Народният представител обаче липсва от списъците.

Същевременно бившият министър на икономиката енергетиката и туризма, а сега депутат от ГЕРБ Делян Добрев има вложения в КТБ за близо 65 хил. лв.

От друга страна депутатът от ДПС Делян Пеевски има влогове в левове, евро и долари във фалиралата банка. Той е имал на влог две сметки за общо около 20 хил. лв, две за около 350 евро и една за 313 долара. КТБ е отпуснала кредит на Пеевски за 25 000 евро и 25 000 долара, като и двата са погасени.

Разбира се, личи също така името на почетения председател на ДПС Ахмед Доган, който е имал влог за 1,36 млн. лв., две сметки за общо около 1000 евро и погасен кредит за 20 хил. евро.

Бившият министър на образованието Анелия Клисарова от кабинета "Орешарски" и съпругът й Стоян Паунов са имали около 65 хил. лв. в КТБ. Издържалият само няколко месеца като министър на образованието в първия кабинет на Бойко Борисов - Божидар Нанев има влогове за 15 хил. евро и 622 долара, а съпругата му Инна Нанева - за 35,8 хил. лв. и близо 20 хил. евро.

Същевременно бившият министър на извънредните ситуации и депутат от ДПС Емел Етем има минимални влогове в евро и долари, но отпуснат кредит за 20 000 евро и такъв за 5 000 долара. Съпругът й Стефан Тошков е с влог в КТБ за близо 21 хил. евро.

Бисер Манолов, който беше предложен от "Движение България на гражданите" (ДБГ) за управител на БНБ, присъства в списъците, като член на ръководния орган на ДБГ, част от Реформаторския блок, с влог за 55 хил. евро.

Очаквано предвид множеството му публични коментари по темата се виждат и сметките на министъра на културата Вежди Рашидов, който има влог за над 660 хил. лв. и такъв за над 950 хил. евро.

Областният управител на София Веселин Пенев от партията НПСД на Корман Исмаилов, част от РБ, има три депозита в лева за над 1 млн. лв., както и един на стойност 214 хил. долара. Съпругата му Радосвета Пенева има влог за 62 хил. долара.

Издателят Веселин Тодоров, който е и член на ДБГ, има два влога за общо около 356 хил. лв., а съпругата му Ангелина Тодорова за около 185 хил лв.

Иван Костов има вложения в КТБ за малко над 160 хил. лв., а съпругата му Елена Костов влогове за около 560 хил. лв. и близо 54 хил. евро.

Бившият финансов министър от НДСВ Милен Велчев притежава два влога за общо около 4 млн. лв. и над 1 млн. евро. Съпругата му Симона Велчава има влог за близо 880 хил. лв.

Сред вложителите в КТБ също така има служителите на различни държавни агенции, сред които НАП, НОИ, Държавна агенция "Национална сигурност" и др.

От политическите партии правят впечатлени влоговете на БСП Областен съвет във Варна за над 1 млн. лв., на НДСВ за 1,4 млн. лв., "Глас Народен" на Светльо Витков за общо близо 900 хил. лв. и "Земеделски народен съюз" за 1,3 млн. лв. "Демократи за силна България" има с вложения за 276 хил. лв., а СДС с 85 хил. лв.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички