Официално: Премахва се ДДС върху дарените храни


Официално: Премахва се ДДС върху дарените храни
Снимка: Thinkstock/ Guliver

2920

Единодушно и без дебати Народното събрание прие на второ четене законопроект за улесняване на процедурите за даряване на храна с изтичащ срок на годност, като тя да не се облага с данък добавена стойност (ДДС). Това съобщи Actualno.com.

В момента законодателството в България е направено така, че е по-евтино за един търговец да изхвърли дадено количество храна, отколкото да я дари.

Според вносителите от Гражданската квота на Реформаторския блок промените в закона за ДДС ще мотивират търговските вериги и производителите да даряват храна с изтичащ срок на годност, вместо да я унищожават.

След като промените вече са приети храните ще бъдат освободени от ДДС и ще могат да се даряват до 30 дни преди изтичането на срока им на годност. Законопроектът е разработен със съдействието на Българска хранителна банка (БХБ) – неправителствена организация за обществено полезна дейност.

Между първо и второ четене обаче текстовете претърпяха сериозни изменения и отразяват настояването на финансовия министър Владислав Горанов да има контролни механизми, за да се предотвратяват опити за злоупотреби. Така освобождаването от косвения данък ще става по процедура, в която роля ще имат три министерства и още няколко институции.

Храните, които ще могат да се даряват без ДДС, ще са описани в списък. Той ще се изготвя от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) и ще се одобрява от министрите на земеделието и на финансите. Стоката ще трябва да е с маркировка "дарение, не подлежи на продажба", а търговецът или производителят трябва да нямат непогасени задължения към държавата през последните две години.

Депутатите приеха и още едно ограничение - общата стойност на предоставените на хранителна банка дарения от дадена верига да не надхвърля 0.5% от оборота й, направен от продажбата на хранителни стоки за съответната година.

Операторът, който ще получава даренията и ще ги разпределя, е хранителната банка. За тях също ще има по-строг режим. За да могат да работят, те ще трябва да имат издадено разрешение от БАБХ. Условието е да са неправителствена организация и да имат складове в не по-малко от 20% от областите в България.

Още от Потребителски стоки и услуги


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички