Петкова: НЕК нямаше как едностранно да прекрати договора с "Уорли Парсънс"


Петкова: НЕК нямаше как едностранно да прекрати договора с "Уорли Парсънс"
Снимка: БГНЕС

1925

Договорът между НЕК и „Уорли Парсънс” за проектиране на АЕЦ „Белене” не е позволявал едностранното му прекратяване от страна на държавната електрическа компания, но са правени редица стъпки за ограничаването на разходите по него след взетото през март 2012 г. решение за спиране на проекта. Това подчерта енергийният министър Теменужка Петкова в сутрешния блок на bTV.

Вчера прокуратурата поиска депутатския имунитет на бившия енергетик №1 Делян Добрев заради „умишлена безстопанственост”. Държавното обвинение твърди, че той не е упражнил достатъчен контрол като министър и плащанията към фирмата са продължили и след обявения край на работата по Втора атомна. В резултат НЕК била ощетена с 9 млн. лв.

Петкова днес обясни, че договорът с „Парсънс” от 2005 г. е променян и допълван многократно, като в споразумение от 2008 г. изрично се подчертава, че той не може да бъде прекратяван едностранно от НЕК. „На 25 юли 2012 г. Делян Добрев е издал протоколно решение, свързано с бизнеспрограмата на БЕХ за 2012 г. - 2014 г. и там много ясно е разпоредено на БЕХ да я приведе в съответствие с решението за спиране на АЕЦ „Белене”, посочи министърът.

Тя обясни, че министърът е принципал на Българския енергиен холдинг, а БЕХ, на свой ред, е принципал на НЕК. Националната електрическа компания пък е в договорни отношения с „Парсънс”.

Освен това, становищата на адвокатите от „Уайт енд Кейс” от юни 2012 г. и декември 2012 г. са били, че договорът с „Парсънс” не трябва да бъде прекратяван, тъй като архитект-инженерът ще е важен свидетел в предстоящото тогава арбитражно дело с руската страна. Затова Добрев е разпоредил да се влезе в преговори с компанията. В резултат работата е била свита до минимум, а месечното заплащане е намаляло от 4,5 млн. евро на 800 хил. евро.

Теменужка Петкова допълни, че по времето на Делян Добрев са издавани фактури, но не е плащано нищо.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички