Бихте ли почивали в Турция?


Бихте ли почивали в Турция?
Снимка: Pixabay

4300

Терористичните атаки са като плашило за чуждестранните туристи: цели хотели по турската ривиера остават празни. След атентата на летището в Истанбул прогнозите за турския туристически бранш стават още по-мрачни.

Истанбул е смятан за вратата към Турция. Тук се срещат не само два континента, но и две световни религии. Преди 1500 години по поръчение на римския император Kонстантин I е изграден най-големият християнски храм. 900 години по-късно при превземането на Константинопол от османския султан Мехмед II, храмът "Света София" е превърнат в джамия. През януари 2016 в близост именно до това свещено място беше извършено терористично нападение, при което загинаха 12 германски туристи.

След атентата броят на германските туристи в Турция намаля драстично. По данни на германското сдружение на туроператорите, става дума за 35% спад през първите месеци на тази година. А това е същинска драма за Турция, тъй като тя разчита силно на германските гости: през 2015 година турските курорти са били посетени от 5,6 милиона германски граждани, което ги превръща в най-голямата група чуждестранни туристи.

Туристите надали ще дойдат

Сега, малко преди атентата в късните часове на вторник (28.06.) на истанбулското летище "Ататюрк", турското министерство на туризма оповести данните за броя на чуждестранните гости за месец май: 2,5 милиона. Това представлява спад от 34,7% в сравнение с месец май 2015. Отливът на германските туристи за този период изглежда по същия начин. Що се отнася до руснаците, такива човек почти не среща в Турция: броят им за месец май е намалял с почти 92% в сравнение със същия период на миналата година.

С други думи: новият терористичен акт с 42 убити, заварва турския туризъм в и бездруго много лошо състояние. "Може да се предположи, че атентатът на истанбулското летище ще помрачи перспективите за и без това слабия туристически сектор", казва Неджип Багоглу, истанбулският представител на германското дружество за стимулиране на икономиката "Germany Trade and Invest". И туроператорите споделят това мнение. "Това бе поредният удар за Турция", заяви в сряда представител на "Thomas Cooк". Експертите от водещия в бранша германски концерн "ТUI" смятат, че резервациите за Турция ще намалеят наполовина.

Туризмът е един от най-важните икономически сектори в Турция и съставлява 10% от общия БВП на страната. Чуждестранните туристи ценят Турция не само заради забележителностите в Истанбул, а и заради хубавите и чисти плажове по турската ривиера и ниските цени. В пика на еврокризата турците отбелязаха забележителен ръст на туризма и изпревариха в пъти конкурентката Гърция. Сега обаче терорът отново пренасочва туристическия поток от Турция към Гърция.

А имаше и добри времена

Според Неджип Багоглу, терористичните нападения имат отрицателно въздействие върху цялата турска икономика. "Тепърва ще видим как ще се отрязят тези негативни ефекти на цялостния стопански ръст", казва той.

Засега турската икономика бележи добър стопански ръст. През първото тримесечие на тази година Турция е отбелязала реално нарастване на БВП с 4,8 процента в сравнение със същия период на миналата година. А прогнозите за цялата 2016 година се движат между 3,5 и 4 процента. Всъщност подобни параметри биха звучали добре за една индустриална нация като Германия, но за една бързоразвиваща се страна като Турция тези показатели са по-скоро скромни. През първите години на 21 век, когато Ердоган стана премиер, турският стопански ръст се измерваше в двуцифрени проценти.

Източник: Deutsche Welle (www.dw.de/bg)

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички