Не се притеснявайте за Гърция!


Не се притеснявайте за Гърция!
Снимка: Getty Images/Guliver

3356

За да спасят от фалит закъсалата гръцка държава, дотук европейците - заедно с МВФ и частните кредитори – са дали повече от 300 милиарда евро. Така че надали ще оставят Гърция да падне, пише "Дойче Веле".

Завесата се вдига, представлението може да започва: след Брекзит, Тръмп и СЕТА в програмата идва друг истински хит на европейската сцена - "Спасяването на Гърция". Ако тази гръцка трагедия беше мюзикъл, тя вероятно щеше да засенчи такива касови успехи като "Цар Лъв", "Котките" или "Старлайт Експрес".

Успехът на тази постановка е програмиран: отново наближава платежна дата, отново Атина е назад с графика и отново имаме блокирани преговори - заради неосъществени реформи. И ето го трейлъра, обещаващ много напрежение.

Ципрас има полза от пазарлъци

Новините за евентуален Грексит са добре дошли за Алексис Ципрас. Той може да се възползва от тях по време на преговорите. Само че през последните седем години, ако не друго, то ние поне научихме това, че с Гърция може и да става напечено, но тя все някак бива спасена. Гърците просто винаги се нуждаят от "още малко време", както констатира в понеделник германският финансов министър Волфганг Шойбле преди да завърти платнохода по посока на вятъра. А и никой не вярва сериозно, че след извършените болезнени съкращения на пенсиите и заплатите, на финалната права преди отпускането на новия транш гръцкото правителство ще включи на заден ход.

Същото важи впрочем и за европейците: за да спасят от фалит закъсалата гръцка държава, дотук те са наляли - заедно с МВФ и частните кредитори - повече от 300 милиарда евро. Със сигурност сега те няма да се откажат само защото Атина иска да удължи малко преговорите - например за либерализирането на гръцкия трудов пазар. Особено пък когато привържениците на Брекзит и американският президент Доналд Тръмп само това и чакат - да вбият още един клин в европейското единство.

През тази година ще се проведат избори в Холандия, Франция и Германия. И дори само заради това дебатът за Грекзит трябва да бъде задушен още в зародиш. Дискусията за възможно частично опрощаване на гръцкия дълг пък би наляло вода в мелницата на евроскептиците и противниците на еврото. Затова и не беше голяма изненада, че вчера германският финансов министър се показа откъм оптимистичната си страна. Според него, скоро в Атина отново ще пристигне брюкселска делегация. Освен това Шойбле искрено се надява, че МВФ отново ще се включи в мерките за спасяването на Гърция.  

Пред постигане на споразумение?

Ако и по този въпрос Шойбле се окаже прав, то кредиторите на Гърция явно са на път да решат спора си относно евентуалното облекчаване на гръцкото дългово бреме. В този смисъл утрешната среща в Берлин на шефката на МВФ Кристин Лагард и германската канцлерка Ангела Меркел идва тъкмо навреме. Ако те постигнат съгласие, тогава темата Грекзит окончателно ще бъде свалена от дневния ред на Европа - поне през 2017 година. Но нека не забравяме, че мюзикълът "Котките" се играе на Бродуей вече цели 18 години.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички