Путин ще направи всичко, за да потули скандала 'Panama Papers'


Путин ще направи всичко, за да потули скандала 'Panama Papers'
Снимка: Getty Images / Guliver

5896

Коментар на The Guardian. Публикуваме го с незначителни съкращения.

Разкритията от Panama Papers („Панамските документи“) отвориха очите на тези, които все още се съмняваха, че корупцията е дълбоко вкоренена в руското управление. Но за онези, които следят кариерата на Путин през последните 16 години, те са просто потвърждения. По-интересното е как режимът в Русия ще подходи към огромното количество оповестена информация и как това ще повлияе на и без това обтегнатите отношения между Кремъл и Запада.

Panama Papers се появиха в момент, в който тези отношения са на една от най-ниските си точки. По-рано тази година руското правителство дори заговори за „нова Студена война“. НАТО и САЩ разположиха още военни части в Източна Европа. Анексирането на Крим и войната в Украйна доведоха до санкции спрямо Москва. Ниската цена на петрола също натежа много на руската икономика. А анализаторите започнаха да се чудят дали всичко това няма да доведе до поява на ултранационализъм в Русия.

На този фон Panama Papers вероятно ще бъдат използвани от руската пропагандна машина като пореден пример за опитите на Запада да дискредитира руската власт. Представянето на държавата като крепост, устояваща на силен външен натиск, е ключова черта на политическия наратив на Путин. Със сигурност ще има и опити да се минимализира, ако не и да се спре, медийното отразяване на скандала. Дмитрий Песков, говорителят на Путин, чието име също се споменава в документите, вече предупреди, че Русия се намира „в състояние на информационна война“ със Запада.

Фактът, че името на самия Путин не присъства в Panama Papers, няма да успокои параноята и конспиративните теории, върху които процъфтява режимът на държавния глава. Във влиятелните кръгове разкритията ще се приемат като част от поредна операция на ЦРУ, целяща да манипулира „англо-саксонските“ медии. Всичко това обаче е чувствителна тема за Путин. Руснаците знаят, че корупцията е широко разпространена в страната им и все пак подкрепят президента си. Но не е случайност, че борбата срещу даването на пари под масата е центърът на кампаниите на опозиционни активисти.

Затова Кремъл ще се опита да потули историята. Вестник „Новая газета“, който е руският партньор в разследването, е уважаван, но разпространението му е много слабо. А както можеше да се очаква, държавната руска телевизия – основен източник на информация за много руснаци, вчера не спомена и дума за Panama Papers.

Но колко дълго може да продължи това? На Путин не му е комфортно. Той може и да се появява често по руските медии, но е доста тайнствена фигура що се отнася до личните му дела. Това, че негов приятел от детството е разкрит като ръководещ мрежа от офшорни активности, носещи приходи на най-близкия кръг на президента, е нещо, което няма да остане без последствия.

Отговорът на Кремъл ще бъде още по-засилена пропаганда срещу Запада, включително и в интернет. Трябва да очакваме всичко.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички