Турски валутен патриотизъм - що е то?


Турски валутен патриотизъм - що е то?
Снимка: iStock/Guliver

3855

Турски бизнесмени дават награди за смяната на валута в турски лири. Държавни служби също се включиха в опитите да бъде спряно обезценяването на лирата, за което президентът Ердоган подозира международен заговор.

Всеки, който тези дни в Турция реши да обмени чужда валута за местни лири, може да получи награда. В зависимост от сумата, наградата може да стигне дори за цяла сватба, но най-малкото – за един обяд или за самун хляб. Привлекателна опция са и безплатните надгробни паметници – доколкото една надгробна плоча изобщо може да бъде привлекателна! С тези награди различни патриотично настроени турски предприемачи примамват хората да последват призива на президента Реджеп Тайип Ердоган и да обменят в турски лири своите спестявания в долари или евро – за да спрат галопиращото обезценяване на турската национална валута.

„С помощта на Аллах ще изправим лирата на крака и ще унищожим долара”, казва истанбулският пекар Гьокхан Кук. Той предлага безплатен самун хляб за всекиго, който му представи квитанция за обменени поне 250 долара. „Лично аз не печеля нищо от това. Искам единствено да подкрепя страната си, както ни помоли президентът”, обяснява Кук.

Няколко крачки по-нататък Бюлент Байдениз предлага безплатен обяд за всекиго, който е обменил 250 долара в лири. „Щом чух президента на републиката, реших, че това може да помогне на нашата страна”, казва майсторът на месни пастети. А в Газиантеп един местен бизнесмен дори предлага да финансира цяла сватба (а турските сватби са много скъпи!) на оногова, който му занесе бележка за обменени 10 хиляди долара. В Бурса пък е обявена една доста озадачаваща награда: безплатен надгробен паметник.

Очевидно в инициативата се включват не само дребни бизнесмени. Истанбулската борса също последва призива на Ердоган и обяви, че ще обмени своите валутни резерви в лири. Държавната служба по религиозните въпроси също съобщи, че занапред мюсюлманите, пътуващи за поклонение към Мека, ще се разплащат в лири, а не в долари. Един правителствен фонд за подпомагане на оръжейната промишленост на свой ред обмени в лири огромна сума чуждестранна валута. В социалните мрежи също върви кампания „Обменете чуждестранната си валута в името на Турция”.

Заговор било!?

За обезценяването на лирата президентът Ердоган обвинява задгранични спекуланти. „Опитват се да направят преврат чрез лихвите, борсите и търговията с валути”, заяви той, без да посочва конкретни субекти. Държавният глава неколкократно призова Централната банка да свали лихвите, за да укрепи лирата и да подпомогне икономиката. Той настоява и за още нещо: търговските разплащания със страни като Русия, Китай и Иран занапред да се извършват в лири.

Икономистите са скептично настроени по въпроса. Атила Йесилада от консултантската фирма „Истанбул Аналитикс” обръща внимание на факта, че делът на тези страни в търговския баланс на Турция е незначителен. „Половината от нашата търговия е с ЕС – и това няма да се промени”, казва той.

Според специалистите, лирата се срива най-вече поради настъпилата несигурност след опита за преврат и последвалите гонения срещу реални или предполагаеми противници на Ердоган. От началото на годината досега турската лира се е обезценила с около една пета и е достигнала най-ниското си равнище от времената на финансовата криза през 2008 година насам. Турция внася много горива и суровини, а слабата лира оскъпява вноса и помпа инфлацията.

Източник: "Дойче Веле"

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички