Защо Мексико не хваща Ел Чапо? Защото не иска


Защо Мексико не хваща Ел Чапо? Защото не иска
Снимка:

9681

Хоакин „Ел Чапо“ Гузман, шефът на мексиканския наркокартел „Синалоа“, избяга зрелищно от затвора през юли. Твърдеше се, че 20 000 полицаи са по следите му, но и до днес той не е заловен. Причината? Мексиканското правителство просто не иска да го хване, твърди Business Insider в свой материал.

„Синалоа“ контролира огромна част от търговията с наркотици в САЩ и безспорно е най-влиятелният картел в света. А свободата на лидера му може да донесе стабилност на наркосцената в Мексико – стабилност, от която страната се нуждае.

„Когато чух, че Ел Чапо е избягал, си помислих, че това може да бъде и лоша, и добра новина. Лоша, защото е знак, че нещата в Мексико са извън контрол. Добра, защото на цената на международна излагация властите правят живота на много мексиканци по-спокоен“, заявява източник на Business Insider от мексиканската полиция, пожелал да остане анонимен.

Под „излагация“ се има предвид не само фактът, че Гузман не е заловен, а че пазачите в затвора са игнорирали звуците от работата по тунела в килията му и им е отнело 18 минути да разгледат записите от охранителните камери и да установят, че го няма. Бягството му обаче може да помогне за решаването на друг проблем. Докато Ел Чапо беше в затвора, няколко нови актьори се опитаха да заемат водещата му роля в наркобизнеса, а това доведе до ръст на насилието. Като особено жесток се очерта картелът „Халиско Нова Генерация“ (Jalisco Nueva Generacion), който извърши редица атаки срещу правителството.

Твърденията, че свободата на Ел Чапо ще доведе до ограничаване на нарковойната, се базират на мащаба на неговото влияние. При управлението на предишния мексикански президент Фелипе Калдерон (2006 – 2012) фокусът на правителството бе именно борбата с картелите. Това обаче му навлече критики, защото при свалянето на всеки голям бос насилието се увеличаваше.

„Когато успяваха да заловят някой от лидерите, винаги след това по-дребните картели се надигаха се опитваха да се възползват от слабостта на конкурентите си“, обяснява Дейвид Ширк, професор от Университета в Сан Диего и изследовател на мексиканската политика.

Според него днес хората са убедени, че правителството на сегашния президент Енрике Пеня Нието има определени договорки с определени картели и престъпни организации. „Говорил съм с полицейски агенти, които са ми казвали, че хора на „Синалоа“ има на всяко ниво на властта. Органи на реда, съдебна система... никога не е имало по-могъщ картел от „Синалоа“, споделя журналистът Дейвид Епстейн, който отразява нарковойната.

„В Мексико няма истинска борба с наркотрафика“, казва и анонимният полицейски източник. „Всичко е игра на интереси.“

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28771
  • JPY
    100
    1.16745
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички