Предимно "зелена" търговия на БФБ с оборот от 307 хил. лв.


Предимно "зелена" търговия на БФБ с оборот от 307 хил. лв.
Снимка: Getty Images

3277

Pоследният работен ден от седмицата на Българска фондова борса (БФБ) завършва с оборот от 307 хил. лева. Три от четирите пазарните измерители на БФБ записват леки повишения, като изключение направи единствено индексът на дружествата инвестиращи в недвижими имоти BGREIT. Най-висок ръст от 0.41% регистрира SOFIX, който приключва седмицата на ниво от 450 пункта.

С доста силно представяне днес могат да се похвалят емисиите на „Неохим” АД и „Лавена” АД, които поскъпват съответно с 5.38% и 6.93%.

В отрицателния сектор завършиха „Фонд за недвижими имоти България” АДСИЦ и „Хидравлични елементи и системи” АД, които отстъпват съответно с 2.14% и 5.84%. Най-висок оборот за деня записа позицията на „Софарма” АД, но дружеството приключи деня без изменение в пазарната си оценка от 2.60 лева за една акция.

В компенсаторния сегмент най-активно днес се търгуваха боновете за земеделска земя, които продължават да се разменят в диапазона от 60 до 60.5 стотинки за брой.

Същевременно след поредицата си от понижения от началото на седмицата европейските пазари днес малко преди края на сесията записват колебливи и разнопосочни изменения. Зад Океана по-слабите от очакваното данни за новите работни места в САЩ доведоха и до спадове под едни процент за основните индекси на Уолстрийт на старта на търговията.

Началото на февруари се оказа доста негативно за световните фондови борси като водещ фактор за движението на пазарите от началото на месеца бе цената на петрола. Намесата на големите централни банки в края на миналия месец чрез вербални средства от Европейската централна банка или чрез конкретни действия, както беше в случая с Банката на Япония, даде само краткосрочно успокоение за инвеститорите, които върнаха вниманието си към по-неубедителните макроикономически резултати, които засилват притесненията за икономическия растеж в световен мащаб.

През предстоящата седмица можем да очакваме една по-спокойна търговия в Азия, тъй като борсите в Китай ще бъдат затворени за празнуването на Китайската Нова година, а както знаем Китай е основен източник на волатилност на пазарите по целия свят от началото на 2016 година.

На Българска фондова борса през февруари търговията е все така ниско ликвидна и като цяло в пълен застой. От началото на годината родният бенчмарк SOFIX изтрива около 3% от стойността си, което е малко по-добро представяне на фона на останалите европейски пазари, но това едва ли ще предизвика събуждане на интереса към родния капиталов пазар в близко бъдеще.

През седмицата Националният статистически институт ще публикува поредица от ключови макроикономически данни за четвъртото тримесечие на миналата година, а именно – наетите лица и средната работна заплата, експресни оценки за брутния вътрешен продукт, както и продажбите на едро и дребно. Освен това ще получим и най-актуалната статистика за вътрешнообщностната търговия и търговията с трети страни, продажбите в промишлеността, строителството и търговията и местата за настаняване. От Българска народна банка можем да очакваме данни за депозитите и кредитите по количествени категории и икономически дейности през декември.

http://www.bulltrend-bg.com

Още от БФБ


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83957
  • GBP
    1
    2.26558
  • JPY
    100
    1.18888
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички