Продажбата на реакторите за "Белене" няма да е изгодна за нас, заяви Петкова


Продажбата на реакторите за "Белене" няма да е изгодна за нас, заяви Петкова
Снимка: БГНЕС

2184

Направихме своите анализи и се оказа, че една такава препродажба на реакторите е възможна, но цената, на която те биха се продали, не отговаря на нашите очаквания. И не би покрила съществен размер от щетата по арбитражното решение, която трябва да платим. Това заяви енергийният министър Теменужка Петкова пред медиите, след като бюджетната парламентарна комисия прие на второ четене законопроекта за отпускане на помощ на НЕК във връзка с арбитражното дело за АЕЦ „Белене”.

"Ако се реализира идеята ни проектът да се осъществи на пазарен принцип с участието на частен инвеститор, то тогава НЕК в кратки срокове би могла да възстанови тази сума, която сега й се предоставя като временна помощ. Аз съм оптимист, че ако ние тръгнем в тази посока за една бъдеща приватизация на проекта , мисля, че ще има инвеститорски интерес и това ще даде възможност на НЕК да се разплати с бюджета", подчерта министърът, цитирана от БГНЕС.

По думите ѝ няма по-заинтересована страна от нас, която да иска да плати част от сумата, тъй като всеки ден се трупа много сериозна лихва.

"Има практика на ЕК, когато нотификацията е подготвена по начин, който не дава възможност за интерпретации и допълнителни въпроси, да поискаме да се разгледа тя приоритетно. Колегите от ЕК знаят за този наш въпрос, сигурна съм че ще имаме тяхното съдействие", изрази увереност Петкова.

Към момента задължението на страната ни е над 620 млн. евро, а всеки ден забавяне добавят около 300 хиляди лева лихва върху него.

Междувременно във вторник в телефонен разговор премиерът Бойко Борисов е информирал руския президент Владимир Путин, че българското правителство е направило конкретни стъпки за изплащане на задълженията на НЕК към руската компания „Атомстройекспорт“. Това съобщиха от правителствената пресслужба.

Борисов е посочил, че темата вече се разглежда от Народното събрание, както и че България настоява за преразглеждане на лихвените условия, поставени от „Атомстройекспорт“.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички