Рут Порат – най-влиятелната жена в технологичния свят


Рут Порат – най-влиятелната жена в технологичния свят
Снимка: Getty Images/Guliver

8566

Преди Рут Порат да стане главен финансов директор на Google през март 2015 г., тя бе определяна като най-влиятелната жена на Уолстрийт. Сега е най-влиятелната жена в технологичната индустрия. Преведе Google през разбиването на корпоративната структура, а акциите на компанията скочиха с 30% при управлянието ѝ.

И така, коя е Порат?

Родена е през 1957 г. във Великобритания. Когато е на 2 години, родителите ѝ се преместват в САЩ. Рут се справя добре в училище, в последствие завършва престижния университет „Станфорт“.

Първата ѝ работа, на която прекарва доста години, е в банката Morgan Stanley. Минава през много възходи и спадове още в началото, тъй като постъпва там през август 1987 г., само седем дни преди най-големият срив на борсата в историята на Уолстрийт.

През 90-те годините на миналия век Рут Порат е съветник на много технологични компании, сред които Amazon и eBay, които тепърва започват своя път. Изключително отдадена е на работата си – дори приема служебни обаждания по време на раждането на първия си син. Рут е омъжена за адвоката Антъни Падуано и е майка на три момчета.

Може би най-тежкият момент в живота ѝ е през 2001 г., когато е диагностицирана с рак на гърдата. Успява да се излекува, но две години по-късно болестта се завръща. Справя се и този път. И през цялото време не спира да работи.

“За мен ходенето на работа означаваше, че контролирам живота си. Болестта не ме определяше. Работейки, се чувствах по-здрава“, споделя Порат в интервю за Big Think.

Компетентността и силата ѝ са оценени на много високо ниво. При избухването на световната финансова криза американските власти я канят да им стане съветник. Порат казва пред Politico, че в този период е работела почти денонощно, прибирала се е вкъщи само за да се изкъпе. Но пък смята този си труд за най-значимия в живота ѝ.

През 2010 г. е назначена за главен финансов директор на Morgan Stanley. От Google обаче винаги се стремят да привличат най-добрите кадри и успяват да я изкушат с апетитна оферта. В технологичната компания Порат заема същия пост, а според различни сведения заплатата ѝ е 650 000 долара.

Още от Лица


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички