Самотата е следващата голяма машина за пари


Самотата е следващата голяма машина за пари
Снимка: Getty Images / Guliver

4751

Редакторски коментар на The Guardian.

Чък Маккарти е млад мъж, който живее в Лос Анжделис и за когото миналата седмица научихме, че таксува клиентите си на измината миля, за да си говори с тях. Обявен за нова форма на социално общуване, неговият бизнес се разширява и днес вече Маккарти има петима асистенти. Оказва се, че услугата им е част от бързо налагаща се тенденция. Някои наричат Маккарти компаньон, но той просто пакетира нуждата от социални контакти и да я предлага като продукт.

Ако имате финансовата възможност, вече може да се сдобиете с приятел под наем, да платите за прегръдка или за вечеря с непознат. Реакцията спрямо подобен род услуги е различна в зависимост от степента на интимност на контакта, който се предлага.

Има ли наистина нещо нередно с тази услуга? Ние поощряваме създаването на нови приятелства, посещенията на възрастни хора, но 30 и няколко годишни, които си плащат за разходка с компания - не. Всички се нуждаем от социални контакти и ако подкрепяме програми, които осигуряват приятелство на самотни възрасни хора, защо да не направим същото и за по-младите?

Общоприетото мнение е, че по-младото поколение трябва да разполага с необходимите ресурси само да открива и създава приятелства и романтични връзки, но се оказва, че мнозинството има проблеми в тази област. Проучване на фондацията за психическо здраве Lonely Society показва, че хора на възраст между 18 и 34 години са по-склонни да страдат от самота, в сравнение с тези над 55-годишна възраст. Заключението на фондацията е, че младите се чувстват все по-изолирани.

Освен това е доказано, че здравословните проблеми, които произтичат от самотата, са прогресиращи (кумулативни). Това означава, че ако искате да избегнете сърдечносъдовите проблеми на старини, трябва да поработите върху социализацията си в периода на 20-те си години.

Но ако сте твърде стар за социалните програми за подкрепа на тийнейджъри и твърде млад за приятелски посещения на социален работник, то тогава вие оставате сам. Когато осъзнаете това, идеята да си платите за компания може да започне да ви се струва много привлекателна.

Младите хора са изправени пред огромно социално напрежение в наши дни. Все по-малко са работните места, които предоставят стабилни колеги и фиксирано работно време, трудно се намират и квартири, които са в близост до паркове и други открити публични пространства, предоставящи поле за социализация.

И всичко това е на частния пазар, който отговаря на целия този стрес и нуждите на потребителите. Социологът от университета „Бъркли“ Арли Ръсел Хочшилд пише за това как животът на съвременния човек става все по-труден и самотен и пазарът предлага решение за този проблем. Днес можеш да си платиш на непознат да разходи кучето ти, да се грижи за остарелите ти родители, да намериш домакин за рождения си ден и т.н.

Щом сме готови да плащаме за тези услуги, въпрос на време е да възприемем идеята за платена разходка с компания като нещо нормално и това да стане масово явление.

Не би трябвало пазарът да е този, който да задоволява нашите нужди от социализация, но е трудно да го критикуваме, когато му е останало толкова малко, което може да предложи. Вярно е, че младите могат да участват в различни масови мероприятия за запознанства и забавления, но всяко подобно събитие изисква известна степен лична социална сигурност и издръжливост, която не всеки притежава.

Също така е вярно, че най-лошото, което може да ви причини самотата е да ви накара да се чувствате неприятно в несигурни социални ситуации. В ранните си 30 бях доста самотен и веднъж се регистрирах за събитие в една арт галерия в Торонто. Целта на събитието беше да срещне и сприятели непознати хора. Отидох, но когато стигнах там и видях група непознати пред входа, ги подминах, преструвайки се, че не ги забелязвам и не съм тръгнал натам.

Развиващият се пазар на социалните връзки е доказателство за незадоволени социални потребности. Ако на пазара се наложат мерки, които да намалят влиянието на някои от предпоставките за съвременната самота, може би ситуацията би се променила, но това не е нещо, което можем да контролираме.

След около десетилетие или две, плащането за създаване на социални контакти ще изглежда като нещо съвсем обикновено, като това да платиш на лекар за преглед. Може би пазарът на приятели под наем ще ни кара да се чувстваме неловко, но той ще продължи да съществува. Нуждата от социална връзка е твърде първична в същността си и ако пазарът е този, който ни предлага човек, с който да се разхождаме, да си говорим и да бъдем приятели, ние ще го приемем.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички