Шефът на БЕХ сменен, защото не погасил задълженията към американските централи


Шефът на БЕХ сменен, защото не погасил задълженията към американските централи
Снимка: БГНЕС

4476

Невъзможността да се погасят задълженията към двете американски централи "Марица" 1 и "Марица" 3 са причината за смяната в ръководството на Българския енергиен холдинг. Това съобщи енергийният министър Теменужка Петкова пред парламентарната комисия по енергетика.

В началото на седмицата шефът на холдинга Жаклен Коен бе освободен от поста си. Неговото място зае Петьо Иванов, който до момента бе изпълнителен директор на "Булгаргаз".

"Основната задача беше тази. Към настоящия момент не е изпълнена тази задача. Надявам се обаче да я финализираме успешно. Господин Иванов е човек от системата. Знаете, той беше досега изпълнителен директор на "Булгаргаз", преди това е бил финансов директор на НЕК, човек с опит, затова се спряхме на него. Надявам се да се справи", каза Петкова.

Заемът за Българския енергиен холдинг, с който да се погасят задълженията към американските централи, трябва да бъде осигурен най-късно до 26 февруари. Към момента обаче все още няма обвързващи оферти. Теменужка Петкова припомни, че когато двете топлоцентрали получат парите си, те ще погасят задълженията си към "Мини Марица Изток".

"Говорим за ресурс от порядъка на 340 милиона, които са жизнено важни за мините. Финансовият проблем прераства и в чисто технологичен проблем, тъй като липсата на ресурс създава невъзможност да се изпълнява инвестиционната програма, което създава много сериозни рискове за мините", допълни министърът.

Какво каза Петкова за задълженията на НЕК и кога ще е готов интерконектора с Румъния прочетете тук.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички