Шефът на рибарската агенция задържан заради схема за 60 000 лв.


Шефът на рибарската агенция задържан заради схема за 60 000 лв.
Снимка: БГНЕС

2459

След като по-рано днес шефът на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА), един инспектор и още един мъж бяха задържани за измами с еврофондове, стана ясно, че схемата е била за 60 000 лева.

Тримата са задържани, но към ранния следобед не бяха обвинени, защото разследващите изчакват да приключат разпитите пред съдия на свидетели, стана ясно от думите на говорителя на прокуратурата Румяна Арнаудова, предаде БГНЕС. 

Предстои те да бъдат обвинени за представяне на неверни сведения за получаване на евросредства в периода март-октомври 2015г. "Еднолично търговско дружество „Капитан Z” представлявано от Бонка Тодорова е представило неверни сведения пред ИАРА, че има например разрешение за улов на калкан за 2 години. В резултат на всички неверни данни, които са били предоставени от това дружество пред ИАРА на него е изплатена субсидия общо в размер на 59 972 лв.“, каза Арнаудова.

Инспекторът в ИАРА Златин Георгиев е извършител. Той е бил подпомаган от Петър Генов, който не работи в ИАРА, но представлява сдружение с нестопанска цел „Морски звуци“. Третият задържан е изпълнителният директор на ИАРА Янчо Янев. Неверните сведения, според разследващите е представил Георгиев, подпомаган от Генов пред агенцията чрез Бонка Тодорова. Тя е тъща на Златин Георгиев и не е съзнавала невярността на данните, доверила се на зет си на 100%. Той пък преди да стане инспектор е управляващ и представляващ дружеството.

„Със сигурност изпълнителният директор на ИАРА е знаел, че документите, които се представят и заявените сведения не отговарят на истината“, посочи тя. Янев преди Генов е бил представляващ сдружението „Морски звуци“. Освен всичко друго Генов е бил упълномощен от Бонка Тодорова и той на различни траншове изтеглял парите. СРС-та не са използвани в този случай.

Разследването има няколко направления. Изискани са всички документи по тази мярка на програмата и ще се прави анализ на всяко едно от лицата, които са получили евросубсидии

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички