НСИ: Понижение на цените в добивната промишленост


НСИ: Понижение на цените в добивната промишленост
Снимка: БГНЕС

3558

Понижение на цените с 2.5% през месец юни 2016 година е регистрирано при добивната промишленост, докато в преработващата има повишение с 1%. Общият индекс на цените на производител за същия период нараства с 0.6 на сто. Това съобщиха от Националния статистически институт (НСИ).

Ръст на цените в преработващата промишленост се наблюдава в сферите на автомобилостроенето с 1.3%, при производството на основни метали - с 1.2 на сто, а спад отчитат производителите на химични продукти (1.1%) и на дървен материал и изделия от него с 0.5 на сто.

Общият индекс на цените на производител през юни 2016 г. намалява с 4.5% на годишна база. По-съществено намаление се наблюдава при производството на основни метали - с 9.0%, на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 3. 1процента, а увеличение е регистрирано при ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 3.2% и при производството на тютюневи изделия - с 2.5 на сто.

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през юни 2016 г. е с 0.4% над равнището в сравнение с предходния месец. С 0.7 процента са нараснали цените в преработващата промишленост, а в добивната - с 0.1%.

В преработващата промишленост увеличение на цените спрямо предходния месец се наблюдава при производството на основни метали - с 3.2%, и при производството на напитки - с 0.7 на сто, а намаление - при производството на химични продукти (2.1%).

На годишна база индексът на цените на производител на вътрешния пазар през юни 2016 г. спада с 4.2%. Значителен спад има при добивната промишленост – с 8.9% и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ понижението - с 5.3%.

По-ниски цени в преработващата промишленост спрямо юни 2015 г. са отчетени при: производството на основни метали - с 9.5%, производството на химични продукти - с 3.2 процента и производството на електрически съоръжения - с 2.1%. Нарастване за периода се наблюдава при: производството на компютърна техника, електронни и оптични продукти - по 3.7% и производството на тютюневи изделия - с 2.4 на сто.

По-съществено увеличение в преработващата промишленост спрямо предходния месец се наблюдава при производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 1.7%, и при производството на основни метали - с 0.7 процента.

На годишна база преработващата промишленост отчитат спад в размер на 5.3 процента. Намаление на цените е регистрирано при производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 9.4% и при производството на основни метали - с 8.8 процента. Нарастване на цените се наблюдава при производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 5.2 на сто, производството на тютюневи изделия - 2.6% и др.

Индексът на цените на производител на международния пазар през юни 2016 г. намалява с 5.0% в сравнение със същия месец на 2015 година.

 

 

 

Още от Статистика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички