Развитието на неправителствени организации в България е в застой, сочи анализ


Развитието на неправителствени организации в България е в застой, сочи анализ
Снимка: Thinkstock

5366

Непроменени остават стойностите на Индекса за устойчивост на неправителствените организации (НПО) в България, сочат данните на Българския център за нестопанско право (БЦНП) за 2015 г. В страната се отчита сериозен застой в развитието на гражданския сектор, а стойността на индекса за устойчивост остава 3.3 – колкото е била винаги от 2012 година до досега. Тези анализи сигнализират, че гражданския сектор в България все още е нестабилен.

Според данните за наблюдаваните показатели, през изминалата година България бележи подобрение по отношение на някои от критериите - предоставяне на услуги, организационен капацитет и застъпничество. При други се отчита застой - финансова устойчивост, инфраструктура и обществен престиж на неправителствените организации.

При показателя правна среда се отчита влошаване. За 2015 година той е 2.5. Ниските му стойности се дължат на няколкото опита за ограничаване пространството на действие на неправителствените организации. Организационният капацитет е оценен с 4.1, като тук се регистрира известно подобрение. Неправителствените организации в страната все повече разбират ползата от изграждане на обществена подкрепа и в това отношение вече има добри примери в страната.

Друг фактор, отчитан при измерването на Индекса за устойчивост на НПО, е финансовата устойчивост, чиято стойност за 2015 година е 4.3. Този показател е в застой поради намаляването на традиционните източници за финансиране - програмите за НПО на ЕИП/Норвежкия финансов механизъм и Българо-швейцарската програма за сътрудничество са към своя край, като не се предвиждат допълнителни конкурси за проектни предложения през 2016 г. Има слабо повишаване на броя на индивидуалните дарители, но размерът на корпоративните дарения намалява с 25 % според изследване на Български дарителски форум.

Взаимодействието на гражданския сектор с правителството се отчита чрез индекса застъпничество, който за 2015 г. е 2.7. Друг показател е предоставяне на услуги, който бележи напредък през изминалата година. Основните области, в които неправителствените организации предоставят услуги, продължават да са социалните и образователните дейности. Има и много услуги в подкрепа на уязвими групи.

С непроменена стойност остава показателите инфраструктура (3.1) и обществен престиж (3.4).

Индексът за устойчивост се изработва от Американската агенция за международно развитие (USAID) в партньорство с Българския център за нестопанско право (БЦНП). Той проследява развитието на гражданския сектор в 29 държави от Централна и Източна Европа и Азия. Всяка област се оценява по седемстепенна скала - от 1 (най-висока степен на устойчивост) до 7 (най-ниска степен на устойчивост).

Още от Статистика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички