Хакнаха Google Chrome, как да се предпазим?


Хакнаха Google Chrome, как да се предпазим?
Снимка: Google

15600

Google предупреди милиардите си потребители, че браузърът ѝ Chrome е бил хакнат. Технологичният гигант вече пуска актуализация на браузъра в рамките на следващите няколко дни, за да коригира грешките, които засягат Windows, macOS и Linus, според изявление на компанията.

Хакерите са открили 30 нови пропуска в защитите на Google - седем, от които представляват голяма заплаха за потребителите, предава британският вестник Daily Mail. Все още не е ясно откъде е дошла атаката и дали реално е засегнала някои от потребителите.

Актуализация на браузърите е възможна ръчно чрез функциите за настройки, но Chrome автоматично ще направи такава в рамките на няколко дни. От Google наскоро съобщиха за нарастващ брой хакерски атаки към Chrome и други браузъри.

Ако решите да заложите на ръчна актуализация, може да настроите вашия браузър да проверява за нея в 4 прости и лесни стъпки:

1) Натиснете върху трите точки в горния десен ъгъл на Chrome;

2) Натиснете върху Настройки -> Помощ -> Всичко за Google Chrome;

3) Натиснете Chrome да намери и инсталира актуализацията;

5) Щом бъдете подканени, рестартирайте браузъра ви.

Последното действие е от решаващо значение и Chrome няма да бъде защитен, докато не го направите.

Google Chrome е най-популярният браузър в света, като през 2021 г. е бил използван от 3,2 милиарда потребители, по данни на Statista. Далеч зад него е Safari на Apple с 577 млн. потребители (5,5 пъти по-малко от Chrome) и Edge на Microsoft с 388 млн. потребители.

Кои са най-сигурните пароли

Ново проучване показва, че потребителските пароли вече не са толкова силни, за колкото се считаха някога. Специалистите отбелязват, че всичко с до 6 знака, без значение дали сред тях присъстват цифри или букви, може да се разбие мигновено. Същото се отнася и до по-дълги пароли от 7 или 8 знака, но съставени само от цифри или малки букви.

Всъщност всички те могат да бъдат отгатнати за около 39 минути според американската компания за киберсигурност Hive Systems, базирана в Ричмънд, Вирджиния.

От друга страна вариант паролата ни да не бъде разбита в следващите 438 трилиона години, е да използваме 18 знака, сред които цифри, главни и малки букви, както и други символи.

Още от Интернет и ИТ


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.8056
  • GBP
    1
    2.27846
  • JPY
    100
    1.16121
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички