Токът, откраднат само от едно ЕРП, стига да захрани Варна


Токът, откраднат само от едно ЕРП, стига да захрани Варна
Снимка: iStock/Guliver

2479

Загубите на само едно ЕРП от кражби на ток за година стигат за месец да се покрие потреблението на град като Варна. Това твърдят от „Енерго Про”.

Според ЕРП-тата има „организирани хора”, които крадат ток по по-хитри начини – чрез различни „връзвания” за намаляване на директната консумация. Обикновено това са бивши служители на енергоразпределителни дружества. Хотели и производствени предприятия във Варненско са откраднали ток за 100 до 200 000 лева. Когато бъде хванат някой в кражба на ток, той плаща два пъти по-малко, отколкото редовния платец – 6 стотинки на киловатчас при 13 стотинки за редовните платци.

В района на Варна през миналата година има двама осъдени ефективно за кражба на ток. Общо са осъдени 113 души, но останалите са с условни присъди.

„Всичко свети, къпят се в басейна, отвън BMW” – така от „Енерго про” коментираха пред Нова телевизия на какви случаи на кражба на ток във вилната зона в Евксиноград са се натъквали. В ромска махала, отново във Варненско, абонатите се присъединяват директно към въздушната мрежа – сякаш ловят риба, само че рибата е основният кабел. Проверка на ЕРП-то, покриваща района, е свалила загубите за предприятието от 90% на 20%, но само за времето, когато инспекторите са били на терен. След приключване на проверката загубата моментално скочила до 70% - според дистанционното засичане.

„Трите електропреносни дружества генерират загуба в милиони левова от кражбата на ток. За 2015-2016 г. до този момент посегателствата към ЕСО са 17 на брой и щетите са в милиони левове”, обясни енергийният министър Теменужка Петкова.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички