"Солар Импулс 2" - революция в небето


"Солар Импулс 2" - революция в небето
Снимка: Gettyimages.com

3003

Тази нощ в историята на авиацията се случи нещо революционно. „Солар Импулс 2“ - самолетът, задвижван изцяло от слънчева енергия, се приземи в Обединените арабски емирства, след като направи първото в света въздушно околосветско пътешествие, без да използва и капка гориво.

Историческият полет отне 16 месеца, през които „Солар Импулс 2“ прелетя близо 42 хиляди километра с 16 кацания за почивка. Най-дългата отсечка от полета му е тази между Нагоя (Япония) и Хавай (САЩ) – 8 924 км.

Пилоти на самолета са двамата му създатели – швейцарските изобретатели Бертранд Пикард и Андрю Боршбърг, които разказват, че създаването на машината им е отнело повече от десетилетие. „Солар Импулс 2“ тежи 2.3 тона (за сравнение празен Боинг 747 тежи 180 тона) и се захранва от 17.248 соларни клетки, разположени в крилата му, и четири литиево-йонни батерии, свързани към двигател, който задвижва витлата. Самолетът използва двигателя и батериите, за да се придвижва нощем, когато не може да разчита на директна слънчевата енергия.

Машината е истинско технологично постижение, защото размахът на крилата ѝ е по-голям от този на Боинг и е с размер 72 метра, а теглото ѝ е колкото на лек автомобил.

Въпреки историческото постижение, полетът не преминава без премеждия. Пилотите се изправят пред закъснение от близо девет месеца поради повреда в батериите. Метеорологичните условия също не са на тяхна страна през цялото време. И все пак успяват да изпълнят мисията си, отчитайки близо 500 летателни часа, движейки се със скорост между 45 и 90 километра в час. Някои от спирките по време на пътешествието им са Индия, Китай, Испания, Египет, Оклахома (САЩ), Калифорния (САЩ) и др.

Прекосяването на Атлантическия океан отнема на Пикард и Боршбърг близо 70 часа, а това на Тихия океан - 118 часа, което се равнява на 5 дни и 5 нощи и с това подобряват рекорда за най-продължителен непрекъснат полет в света.

Хората зад проекта очакват след 10 до 20 години небето да е пълно със соларни летателни апарати, което ще доведе до намаляване на използването на изкопаеми горива и преминаване към източници на чиста енергия, каквато е слънчевата. Освен това виждат голям потенциал в прилагането на електрически мотори в сферата на пътническите полети. „Солар Импулс 2“ доказа, че това е възможно. „Индустрията трябва да реши и ще бъде интересно да видим кой пръв ще подеме революционната идея“, коментират пилотите.

Следващият проект на швейцарските изобретатели е свързан със създаването на безпилотни соларни летателни апарати, чиито капацитет ще надхърли всичко познато досега. Прототипът ще е готов след 3 години.

„Братята Райт поставят началото на летенето с моторни апарати през 1903 г. Днес „Солар Импулс 2“ слага началото на нов етап във въздухоплаването, който ще позволи да преминем на следващото технологично ниво в тази индустрия“, казва Андрю Боршбърг.

„Усещането от полета в соларната машина е преживяване като от научно-фантастичен роман. Нереално е, витлата не издават шум, никакво гориво не се изразходва, движим се единствено благодарение на слънчевата светлина. Това е невероятно и все едно сме в приказка и мисля, че води до пристрастяване“, с усмивка споделя приятните спомени от приключението на живота си Бертранд Пикард.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички