12 причини да посетите Шри Ланка


12 причини да посетите Шри Ланка
Снимка: iStock/Guliver

16902

Избрахте ли дестинация за вашето лятно приключение? Ако все още не сте, помислете за Шри Ланка. Една от най-екзотичните страни в света, която ще ви очарова със слънце, море и още нещо. Даваме ви 12 причини да я посетите.

1. Прекрасните плажове. Плажната ивица в южната и западната част на острова са доста оживени по това време на годината, не случайно ги наричат „Ривиерата на Шри Ланка“. Ако обаче искате да се усамотите или да се насладите на по-диво изживяване, то тогава отидете на север и на запад, където плажовете са по-слабо посещавани и могат да ви предложат спокойствието, което търсите.

2. Чаша ароматен чай и разходка рано сутрин – Шри Ланка е меката за любителите на истинския чай. Можете да се насладите на нечувани и невиждани сортове, докато се разхождате сред ароматните чаени плантации, които покриват 2000 кв. м. от площта на целия остров.

3. Хотели, които наистина ще ви накарат да се почувствате като у дома си – хотелиерските услуги на острова са на изключително високо ниво. Всички хотели ви предлагат възможност за предварителна онлайн резервация.

4. Огромното разнообразие на природни пейзажи, редки растителни и животински видове, скални образувания, които може да видите само тук.

5. Сърф и партита до зори – все пак е лято, в отпуск сте и сте на божествен остров. Няма как без тези две неща.

6. Шри Ланка е „По-добрата Индия“ за туристите – тук можете да се насладите на същите преживявания, както в Индия с тази разлика, че е по-спокойно и транспортът е по-добре устроен, включително транспортът със самолет и лодка от и към острова.

7. Разходка в девствените дъждовни гори - Синхараджа (Sinharaja) е една от най-известните такива. Само не забравяйте да се оглеждате за змии, паяци и други обитатели на гората, чието спокойствие може да нарушавате с присъствието си.

8. Храната – със сигурност един от най-атрактивните аспекти на Изтока е екзотичната кухня. Шри Ланка не прави изключение в това отношение. Извара и петмез, десерт от биволско мляко и кокосови стърготини, местно къри и - естествено - кокосови орехи от Кралска кокосова палма, която расте единствено тук, са нещата, които трябва да опитате на всяка цена.

9. Пещерите на Буда. Една от забележителностите на острова e Златният Храм на Дамбула - най-големият и най-добре запазен пещерен храмов комплекс в света, който обединява близо 80 пещерни лабиринти в околността и общо 153 статуи на Буда.

10. Богатото културно наследство на Шри Ланка, част от което е включено в списъците на ЮНЕСО за Световно културно наследство. Сред задължителните за посещение места са Свещеният град Анурадхапура и Древният град Полонарува.

11. Спа терапии и различни релаксиращи процедури. Грижата за здравето на тялото и духа е традиционна част от културата на местното население.

12. Шри Ланка е рай и за любителите на дивата природа. Може да се включите в някое от ежедневно организираните сафарита, по време на което да се любувате на редките животински видове, които обитават острова. 

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички