Руснаците харчат все по-малко на родното Черноморие, румънците - все повече


Руснаците харчат все по-малко на родното Черноморие, румънците - все повече
Снимка: БГНЕС

2715

Въпреки ръста на записванията от туристическия бранш не са оптимисти за успеха на предстоящия летен сезон. Хотелите са пълни в разгара на лятото, като в по-добрите от тях места няма през целите месеци юли и август. Само два тези два месеца обаче не са достатъчни, за да се гарантира връщане на инвестициите и печалба за нови вложения, заявяват от бранша пред "Стандарт".

В същото време туристите, които пристигат у нас, от година на година харчат все по-малко извън предварително платения пакет на нощувки и хранене. Докато преди години руснаците бяха основните купувачи на кожи, дрехи и услуги, през последните години тези харчове намаляха. Заради обезценяването на рублата руснаците ограничават допълнителните си разходи по време на ваканцията до минимум. Единственото, за което са склонни да дават пари, са екскурзии и културни турове, обясниха от сектора.

Ръст на пътуванията със самолет от Русия към България отново ще има, но той ще е значително по-малък от очаквания. Наистина има бум на евтините чартъри към Варна и Бургас, за които билетите струват от порядъка на 50-100 евро, обясниха туроператори. Но не всички хора в тях са туристи. Тенденция през последните години е руските собственици на имоти у нас да идват на почивка в тях за част от сезона, а през останалите летни седмици в същите домове да почиват техни приятели. Или дори да го наемат непознати. Така реално ръстът на чартърните полети от Русия не означава повече хора в хотелите, обясниха от бранша.

И докато руснаците пестят от допълнителни разходи по време на ваканцията си, съседите ни от Румъния харчат като за последно за хапване и пиене. Само на тях разчитаме, твърдят продавачи в магазини и сервитьорите. Те също идват по системата ол инклузив, но през уикенда има и самостоятелни туристи. Именно на тях се крепи в момента бизнесът, обясниха търговци. В същото време обаче пък от съседите са недоволни туроператорите, защото румънците рядко ползват допълнителни услуги и записват екскурзии.

Сред основните туристи през това лято отново ще са и българите.  До края на лятото 180 000 наши сънародници ще изберат за кратък отдих родното море или планини.

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички