Ръст на туристите с близо 17% отчете Ангелкова


Ръст на туристите с близо 17% отчете Ангелкова
Снимка: БГНЕС

3236

Отчита се рекорден ръст в туризма от началото на годината. Това лято може да се окаже най-успешното, заяви министърът на туризма Николина Ангелкова. Тя уточни, че за месец юли отново има сериозен ръст – с 20% спрямо миналата година.

„В абсолютни стойности първите 7 месеца на годината показват 16.9% увеличение спрямо предходната или 4.5 милиона туристи. Сравнено с най-силната година до момента - 2014, има ръст от 13.5%", каза Ангелкова пред "Фокус".

„Отново първите седем месеца са най-силни за последните десет години насам. Ако вървим с тези темпове през август и септември, това лято ще се окаже може би най-успешното. Така ще се надвиши нашата прогноза за ръст от 10%, която направихме в началото на тази година“, каза още министърът.

Тя допълни, че ръстът на туристите от водещи пазари като Германия, Русия, Чехия, Полша и Франция се запазва. Ангелкова изрази очакване, че тази тенденция ще продължи през септември и октомври.

Министерството на туризма ще учреди Годишни награди в туризма, които да отличат най-добрите и да създадат необходимата конкуренция в сектора, стана ясно още от думите на Ангелкова.

„Тези годишни награди създаваме по специална методология изцяло в линия и съзвучие с наградите на Световната организация по туризъм, за да може тези, които бъдат номинирани и отличени, след това да продължат да се състезават и по-нагоре – в Световната организация по туризъм. Надяваме се наградите, които ще дадем за първи път в края на годината, да се превърнат в традиция и да се дават всяка година. Целта е да популяризираме максимално туристическите обекти и дестинации и най-вече да насърчим развитието на българския туризъм, да припознаем и приобщим усилията на всички, които работят в сектора - не само представителите на частния бизнес, но и на общините, местната власт, защото без тях - без всички общи усилия, трудно можем да превърнем страната в целогодишна туристическа дестинация“, коментира министърът.

Тя подчерта, че най-важното е да се запазят темповете на растеж. И увери, че активните проверки по плажовете продължават.

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички