Спад на руските туристи с 20% отчетоха от МТ


Спад на руските туристи с 20% отчетоха от МТ
Снимка: Thinkstock

2001

През този летен сезон руските туристи са намалели с 20%. Това съобщи министърът на туризъма Николина Ангелкова на среща с местната власт и туристическия бранш в Бургас, предаде "Фокус".

Ангелкова каза, че този спад е прогнозиран още от януари 2015 година и очакванията им са се сбъднали. По думите на Ангелкова, сезонът е динамичен и е сезон на записванията на туристи в последната минута. „Това е и което ме информираха от бранша, че са имали много трудни месеци- май и юни, но вече се наблюдава раздвижване. Голяма част от хотелите на първа линия са пълни. Те се надяват юли и август да се задържи по същия начин. Това е и нашата надежда. Това раздвижване, което се наблюдава в момента както по отношение на пазара с Русия, така и по отношение на другите ни пазари, ще продължи”, каза Ангелкова.

Тя добави, че днес на сайта на министерството е качена наредбата за професионалната квалификация на екскурзоводите. До края на лятото МТ ще бъде готово с абсолютно всички наредби, подзаконови актове към Закона за туризма, които почти две години не са били приети. Друга обсъждана тема по време на срещата в Областна администрация-Бургас е необходимостта от това да се увеличат чартърните полети до летищата, както и да има фокусирана и целенасочена реклама.

По думите на Ангелкова на 23 юли ще се проведе национален съвет по туризъм , на който ще се приеме националната програма за реклама за 2016 година. Един от основните акценти е още сега да започне да се работи за лято 2016, да се започне още от ноември месец реклама на лятото за следващата година с водещи международни туроператори, с които ведомството да има стратегически партньорство. Друг важен дискутиран въпрос е за обезпечаване на кадрите. По този повод министерството започва серия от кръгли маси, дискусии за това максимално да има сътрудничество между университетите, професионалните гимназии по туризъм и бранша.

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички