Туристическият сезон в Гърция няма да бъде застрашен, твърди експерт


Туристическият сезон в Гърция няма да бъде застрашен, твърди експерт
Снимка: БГНЕС

2971

Ситуацията в Гърция ще се отрази на туристическия сезон, но няма да го застраши. Това каза Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма, пред "Фокус". 

Според него в невъзможността да се ползват кредитни карти на някои от банкоматите и липсата на разплащане по банков път между туроператори и доставчици на туристически услуги ще повлияе на туристическия бизнес в южната ни съседка. Въпреки това експертът не вижда сериозни проблеми пред българските туристи в Гърция.

„Става въпрос за частен бизнес. Гръцките хотелиери и ресторантьори не са държавата. Проблемите, които са свързани с дефолта на Гърция, са проблем на правителството“, коментира Драганов. Той обясни, че по принцип българите носят пари в кеш при пътуванията си в Гърция, тъй като гърците предпочитат да не се плаща с кредитни карти в ресторанти и хотели.

„Крадейки данъци, гърците не създават документи. Там е една бакалска сметка. Техните апарати не са свързани, както в България, с Националната агенция по приходите. От тази гледна точка българите няма да бъдат застрашени, обясни Драганов. Той обаче не изключи възможността от създаването на паника, тъй като в центровете на големите градове може да има повече напрежение, да се организират демонстрации и това да доведе до затруднение по отношение на снабдяването с лекарства и горива.

„Всичко това обаче няма да ескалира до степен, която да застраши туризма“, категоричен бе Румен Драганов.

Според него България може да загуби част от гръцките туристи в лицето на хората, работещи в държавната администрация, и пенсионерите, които получават своите средства от държавния бюджет. По думите на експерта е възможно европейските дестинации да станат по-атрактивни, защото поевтиняват с оглед на регистрирания тази сутрин скок на чужди валути спрямо еврото.

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички