В Русия се съмняват, че България и Гърция могат да поемат руския туристически поток от Турция


В Русия се съмняват, че България и Гърция могат да поемат руския туристически поток от Турция
Снимка: БГНЕС

6491

България, Гърция, Хърватия и Черна гора – това са европейските държави, които биха могли да заменят Турция като дестинация за руските туристи, посочва пред в. „Коммерсант“ директорът на Уралската туристическа асоциация Михаил Малцев. Според него конкретно България има потенциал да приеме 1,5 млн. руснаци.

Според вицепрезидента на Руската асоциация на туроператорите Владимир Канторович България може да стане дестинация за тези руски туристи, които предпочитат Черно море за почивка, но досега са ходели в Турция, а Гърция може да замени Турция в сърцата на руските туристи на Средиземно море. Пред „Бизнес - Газета.ру“ Канторович директно казва на сънародниците си, че който иска да почива в Турция, трябва да предвиди частно пътуване, а не да разчита на руски туроператор. Експертът не пожела да коментира доколко вероятна е „пълна туристическа блокада“ заради намеса на държавата.

Канторович заяви и, че през миналата година 3 млн. руснаци са почивали в Турция. И предупреди, че ако Турция отпадне като дестинация за Русия, то възможностите да се почива „на плаж и море“ за жителите на европейската част на Руската федерация ще намалеят „драматично“. Специалистът изрази съмнение, че България и Гърция биха могли да поемат целия поток от руски туристи, който сега се изсипва в Турция.

Като друг проблем за почивка в Европа, Канторович посочи и ефекта от атентатите в Париж. Положението сега е лошо, каза той, визирайки факта, че сега са купени само 50% от предлаганите за Западна Европа туристически пакети спрямо нивото по това време през сезон 2012-2013. Допълнителна трудност са и въведените от ЕС визи с биометрични данни. Само за предстоящия новогодишен туристически сезон Канторович очаква 30% спад на приходите на годишна база, при това преди „затварянето“ на Турция и свалянето на руския пътнически самолет на Синайския полуостров. Именно за Нова година Египет е сочен от експерта като дестинация номер едно в чужбина за руснаците, живеещи в европейската част на Русия. Така че той не изключва възможността и за 50% спад на приходите на руските туроператори от новогодишните празници.

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички