Турция ще обмисля дали да не купи Deutsche Bank


Турция ще обмисля дали да не купи Deutsche Bank
Снимка: Getty Images/Guliver

2772

Главният съветник на турския президент Ердоган – Игит Булут, заяви, че Турция трябва да обмисли възможността да купи германската Deutsche Bank. Това може да стане чрез създаване на нов фонд или чрез обединение на група държавни банки.

В съобщение в Twitter, цитирано от Bloomberg, Булут посочва, че най-големият германски кредитор, който в момента се бори с ниските цени на акциите си, трябва да бъде превърнат в турска банка.

Акциите на Deutsche Bank, която е и най-голямата европейска инвестиционна банка, спаднаха с повече от 50% през последната година заради притеснения от отслабените ѝ финансови позиции и глоби, наложени от САЩ във връзка с ипотечни ценни книжа. В същото време коментарите на Булут идват, след като по-рано тази седмица Moody’s намали кредитния рейтинг на Турция, посочвайки като причина за това забавения икономически растеж и влошаването на кредитните основи.

„От месеци в телевизионни програми аз призовавам турския частен и публичен капитал: Някои много добри компании в ЕС ще имат затруднения и ние трябва да сме готови да купим контролен дял от тях“, написа в Twitter съветникът на президента. „Няма ли да сте щастливи, ако най-голямата германска банка стане турска банка!“, добави още той.

Предложението обаче може да предизвика политическа опозиция в Германия, където Deutsche Bank, макар и в трудно положение, се вижда като национален шампион и играе съществена роля в германската икономика.

В същото време турската финансова индустрия, на която се гледа като на източник на стабилност за 700-милиардната икономика на страната, през последните няколко години страда от липса на пазарно доверие.

В интервю за Bloomberg турският премиер Бинали Йълдъръм обяви, че правителството подготвя създаването на фонд, с който да финансира инвестиции в инфраструктурни проекти, да стабилизира пазарите и да поддържа растежа. Този фонд би могъл да е в размер на 200 млрд. долара, каза през август министърът по морските въпроси Ахмет Арслан.

В изказване за Bloomberg кредитният стратег на холдинговата компания Nomura Plc. Тимъти Аш изрази съмнение в готовността на турските банки да се обърнат към Deutsche Bank.

„Не съм сигурен дали турските държавни банки биха искали на този етап да бъдат обременени с търговския баланс на Deutsche Bank. Най-вероятно те имат достатъчно свои проблеми и предизвикателства в контекста на забавянето на растежа в страната“, каза Аш. По думите му малко вероятна е и възможността за поемане на банката чрез новия фонд, тъй като проектът за него все още се разработва.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички