Учебни заведения в Русе пестят по 30 000 лв. годишно чрез саниране


Учебни заведения в Русе пестят по 30 000 лв. годишно чрез саниране
Снимка: БГНЕС

3012

Седем училища и три детски градини в Русе пестят по 30 000 лв. годишно чрез саниране и прилагане на мерки за енергийна ефективност. Това обяви на провела се в града пресконференция зам.-кметът по европейско развитие Страхил Карапчански. Дейностите се финансират по европейски програми и са на стойност над 4,5 млн. лв.

Четири от тези учебни заведения продължават да подобряват условията си чрез програмата „Енергийна ефективност и възобновяема енергия“, получавайки 825 512 лв. за намаляване на емисиите на парникови газове и енергийна ефективност, като проектите са намалили значително разходите им за отопление. Намаляването на разходите при всички варират между 38% и 20%.

Ръководствата на четирите учебни заведения споделиха, че са успели да приключат дейностите преди началото на учебната година. Най-инфарктна е била ситуацията в училището за европейски езици, където сградата е четириетажна, има 1400 деца, които учат на две смени. Там не са имали никакъв вариант за ползване на друга сграда, но на 15 септември всичко е било готово и са посрещнали учениците.

Зам.-кметът Карапчански коментира, че общината прилага и т.нар. енергиен мениджмънт, при който чрез софтуер се регулира енергийното подаване. В детската градина например е имало ситуация, при която след санирането е станало прекалено топло и се е налагало при 27 градуса вътре да се отварят зимно време прозорците. Това са излишни разходи, а чрез новия метод ще може да се контролира нуждата от топлина.

Към момента общината кандидатства с още четири учебни заведения по Националния доверителен екофонд.

 

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички