Валония отказа да се съобрази с ултиматума на ЕС за CETA


Валония отказа да се съобрази с ултиматума на ЕС за CETA
Снимка: Getty Images/Guliver

2223

Председателят на парламента на белгийската област Валония Андре Антоан заяви, че ултиматумът на ЕС, отправен към региона, за подкрепата на търговското споразумение с Канада (СЕТА) няма да бъде изпълнен. Това предаде AFP.

„Няма да е възможно да уважим ултиматума“, заяви Антоан, посочвайки крайния срок поставен от председателя на Европейския съвет Доналд Туск към страната, да съобщи най-късно на 24 октомври дали ще подкрепи СЕТА.

Aнтоан заяви, че е важно да се проучи внимателно CETA, защото той прокарва пътя за бъдещи търговски споразумения с такива сили като САЩ и Китай. "Затова трябва да има солидна правна основа", добави той.

Той също така посочи големия обем на текста, при който „300 страници са договора, а 1300 страници са приложения."

Канада вече одобри споразумението, но на 14 октомври парламентът на Валония (френскоезичният район на Белгия) прие резолюция срещу СЕТА. Съгласно белгийското законодателство въпросите на външнотърговските отношения се регулират до голяма степен от регионалните, а не от федералния парламент. Проблемът се усложнява и от факта, че холандскоезичната провинция на страната Фландрия изрази подкрепата си за СЕТА.

За да влезе СЕТА в сила, споразумението трябва да бъде одобрено от всичките 28 страни членки на ЕС, след което трябва да бъде ратифицирано и от националните парламенти.

Припомняме, че в петък България и Румъния дадоха съгласието си за спорното споразумение, след като получиха писмени уверения от Канада за отпадането на визите за техни граждани.

СЕТА има значителна опозиция сред множество групи, според които това е само тестов модел на сделката за свободна търговия със САЩ – ТПТИ, за която все още се водят преговори. Активисти смятат, че двете споразумения заплашват околната среда на страните от ЕС, както и потребителските стандарти, позволявайки на корпорации да пропускат определени регулации.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички