Чобанов: Държавата усилено чисти задълженията към бизнеса


Чобанов: Държавата усилено чисти задълженията към бизнеса
Снимка:

497

Държавата усилено се стреми да се издължи на бизнеса, стана ясно от изказване на министъра на финансите Петър Чобанов, цитиран от КРОСС. По думите му през първите 12 дни на юли е върнато ДДС за 454 млн. лв. На 1215 малки фирми са върнати 60 млн. лв.

25 милиона лева лихви са платени през миналата годи на заради просрочено ДДС, а 12 млн. лв. са дължимите лихви само за първите 6 месеца на година, заяви Чобанов. Преди време се употребяваше терминът, че това е всъщност „евтино финансиране" на бюджета, но се оказва, че не е толкова евтино, тъй като и лихвата е сериозна, допълни той.

По отношение концентрацията на парите на държавните предприятия и организации в няколко банки, стана ясно, че Чобанов е изискал информация за процеса по минимизиране на държавните капитали в тях. Към момента могат да се намерят начини този проблем да бъде решен, без това да застраши сериозно стабилността на системата, каза министърът.

Той не смята, че ще бъде застрашена финансовата стабилност на въпросните банки, където досега се държаха по-голямата част от държавните пари. Те също вземат решения по отношение на управление на своята ликвидност, на тези средства, към момента няма сериозна заплаха за финансовата стабилност на банковата система като цяло, категоричен бе Чобанов.

  • Етикети:

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80361
  • GBP
    1
    2.28258
  • JPY
    100
    1.15757
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички