Дянков е непреклонен: Ще облагаме лихвите


Дянков е непреклонен: Ще облагаме лихвите
Снимка:

394

Въпреки масовото обществено недоволство, доходът от депозит ще се облага.

Данъкът върху лихвите по депозитите ще го има. Всички останали 26 държави от ЕС имат такъв данък, защото данъчното законодателство трябва да е справедливо, заяви тази сутринт пред Нова телевизия вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков.

Той обясни, че докогато живеел в САЩ плащал такъв данък, а след това продължил.

Ако си рентиер, парите работят за теб, но това не се облага. Защо, ако работиш на минимална работна заплата, това се облага, а ако имаш много пари, това не се облага, защити своята идея финансовия министър.

 Като пример Дянков посочи: Ако имаш депозит от 1000 лева, данъкът е 30 стотинки на месец или около 4 лева на година. Ако имаш 20 млн. лева на депозит, ще плащаш 800 000, даде пример той.

Според вицепремиера това, което дразни богатите хора, включително и в парламента е, че по този начин България се включва в европейската банкова система и този данък ще се плаща навсякъде, дори парите да са в Германия, Швейцария, Австрия или Великобритания.

Той уточни, че е подготвен текст, според който данъкът да не може да се избегне в друга държава заради двустранните споразумения.

Въпросът към Станишев и неговите хора е защо въведоха плоския данък. При плоския данък има много проблеми, при създаването му социалистите са решили, че е редно той да е за всички, но истината е, че са си оставили една привилегия за по-богатите. Така, че ако отворим тук темата дали да има праг до 1000 или 5000 лева, тогава веднага ще излезе темата, че и в заплащането на заплатите трябва да има такъв праг, обясни финансист номер едно.

  Той уточни, че данъкът влиза в сила от 1 януари 2013 година, така че тези, които сега имат спестявания могат да са спокойни.

 Според Дянков, България в момента има най-голямата свръхликвидност върху банковата система. С други думи, БНБ е съумял да има най-стабилната финансова система в ЕС и хората, и в тежки икономически времена, продължават да спестяват.

Системата може да се усъвършенства, но вече става въпрос за преосмисляне на банковия капитализъм, който царува в цяла Европа и в света, посочи той.

Приемате ли аргументите му? Включете се в нашата дискусия ТУК.

  • Етикети:

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80361
  • GBP
    1
    2.28258
  • JPY
    100
    1.15757
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички