Лагард: Пазарните трусове показаха колко лесно могат да се разпространят рисковете


Лагард: Пазарните трусове показаха колко лесно могат да се разпространят рисковете
Снимка: Getty Images

2359

Последната волатилност и трусове на световните финансови пазари показват колко бързо могат да се разпространят рисковете от една икономика към следваща. Това заяви по-рано днес в Джакарта (Индонезия) управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард, съобщава Reuters.

Това, което беше демонстрирано в последните няколко седмици е колко здраво се намира Азия в основата на глобалната икономика и колко силно в действителност сривовете на един от азиатските финансови пазари може да се разпространи към останалата част от света, заяви Лагард на пресконференция след края на нейната двудневна визита в Индонезия.

Повод за тези нейни коментари дават драматичните и големи по размер сривове на световните фондови борси и на валутите на редица развиващи се пазари като реакция на решението на властите в Пекин от миналия месец да девалвира юана на фона на доста слабото представяне на китайската икономика.

Лагард посочи, че световната икономика е изправена пред изпитания с оглед процеса на ребаласиране на икономиката на Китай, бавния икономически растеж на Япония, падащите цени на суровините (в частност на петрола) и съществуващата несигурност около очакваните по-високи лихвени проценти в САЩ.

Според шефа на МВФ политиките трябва да бъдат съобразени във всяка конкретна страна, но най-вече те ще трябва да включват укрепване на защитните сили чрез разумна фискална политика, обуздаване на прекомерния кредитен растеж, приспособяване на валутните курсове, за да могат абсорбират възможните шокове, поддържане на адекватни валутни резерви, както и засилване на финансовата регулация.

Кристин Лагард също така отбеляза, че международни институции, като например базираната в Китай Азиатска инфраструктурна инвестиционна банка (AIIB), Азиатската банка за развитие (ADB) и Световната банка трябва да работят заедно, за да посрещнат големите нужди от финансиране на инфраструктурата в региона.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82481
  • GBP
    1
    2.28811
  • JPY
    100
    1.16232
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички