Съдия си направи отвод по делото за КТБ заради коментар на Ченалова


Съдия си направи отвод по делото за КТБ заради коментар на Ченалова
Снимка: БГНЕС

2927

С определение от 19 януари съдия Иво Дачев се отведе от разглеждането на търговското дело за несъстоятелността на Корпоративна търговска банка (КТБ). Делото ще бъде преразпределено публично на 21 януари. Това съобщиха от Софийски градски съд (СГС).

Причината за това е коментар на уволнената от съда Румяна Ченалова, че предварително е било известно, че делото "КТБ" ще "се падне" на него.

Дачев беше вторият съдия, на който беше разпределено делото. Отначало то отиде при командированата тогава в СГС Калинка Илиева, но тя си направи отвод, припомня "Правен свят". Преди 3 дни пред онлайн телевизията BIT Ченалова разказа, че след отвода на Калинка Илиева тогавашната председателка на СГС Владимира Янева споделила с нея, че делото ще се даде на съдия Иво Дачев, защото той бил добър юрист, незамесен в скандали.

Съдия Дачев мотивира оттеглянето си делото за фалита на КТБ, след като бе докладчик по него в продължение на повече от една година по следния начин: "В хода на производството в медиите (телевизионно предаване, излъчено на 17.01.2016 г.) са изнесени твърденията, че на определени лица още преди преразпределението на настоящото дело е бил известен съдията, на когото то ще попадне. Макар и неподкрепени с каквито и да е било доказателства, тези твърдения създават представи, разклащащи убеждението в обществото за справедлив и прозрачен съдебен процес".

"Вярата в справедливостта е сред основните ценности на всяко съвременно демократично общество. Страните по всяко дело имат право на справедлив съдебен процес, разгледан от независим и безпристрастен съд, а обществото трябва да бъде твърдо убедено, че делото, в случая за несъстоятелността на "КТБ" АД /н/, се разглежда обективно, като решенията на съда ще бъдат основани единствено на закона", заявява Дачев в определението, с което се отвежда.

По думите му у гражданското общество не следва да остава и най-малкото съмнение в независимостта на съдията при вземане на своите решения. "Ето защо, гореизложените твърдения, макар и безпочвени, поставят под съмнение безпристрастността на съдията-докладчик, които обстоятелства налагат същият да бъде отведен от по-нататъшното разглеждане на спора", заключава той.

Кой ще поеме тежкото дело ще стане ясно утре, когато то ще бъде разпределено публично на нов докладчик.

В процедурата по несъстоятелност предстои съдът да разгледа възражения срещу приети и неприети вземания.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82481
  • GBP
    1
    2.28811
  • JPY
    100
    1.16232
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички