Доларът се понижи след заседанието на Фед


Доларът се понижи след заседанието на Фед
Снимка: Thinkstock/Guliver

2051

Доларът поевтиня след заседанието на Федералния резерв. От централната банка очаквано оставиха лихвените нива без промяна като продължават да следят данните за инфлацията, както и за световното и финансово развитие. Обръща се внимание и на това, че намаляват тревогите относно потенциалните шокове, които могат да имат неблагоприятно въздействие върху американската икономика.

Първоначално доларът поскъпна, достигайки 1.0960 спрямо еврото. В последствие обаче зелените пари отстъпиха след индикациите, че евентуалното повишение на лихвите през септември не е много вероятно.

Сега вниманието на пазарните участници се насочва към предстоящата среща на Японската централна банка в петък. Перспективата за въвеждането на допълнителни стимули от страна на ЯЦБ успя да засенчи заседанието на Фед.

Щатската валута първоначално поскъпна спрямо еврото до 1.0960. По-късно обаче зелените пари отстъпиха до 1.1056. Срещу йената доларът спадна до 104.81.

По-рано през деня японската валута поевтиня след представянето от страна на японския премиер пакет на мерки за стимулиране на икономиката на стойност 265 млрд. долара. Размерът на стимулите възлиза на около 28 трлн. йени.

Спад в доходността по облигациите

Доходността по американските облигации се понижи след заседанието на Федералния резерв. От централната банка заявиха, че планират постепенно повишаване на лихвените нива като вероятността от повишение в близко време е малка.

Доходността по 10-годишните щатски книжа намаля с 6 базисни пункта до 1.50%, а спредът между американските и 10- годишните британски облигации се покачи до 0.78 процентни пункта.

Повишение за фондовите пазари в Европа

Водещите американски индекси записаха смесено представяне.  S&P 500 се понижи с 0.1 на сто до 2166 пункта. Акциите на петролните компании отстъпиха с 1% поради продължаващото слабо представяне при петрола. Dow Jones завърши почти без промяна, докато водещият технологичен индекс Nasdaq затвори с повишение от 0.7%.

В Европа водещите пазари затвориха на зелено. Сред индексите най-силен ръст отчетоха DAX 30 и Euro Stoxx 50, които се повишиха с 0.7%. Британските акции завършиха сесията с покачване, подкрепени от данните, според които британската икономика е нараснала през второто тримесечие с по-бърз темп от очакваното.

При акциите Apple отчетоха ръст от 6.6%, което е най-силното представяне за компанията от април 2014. Причината за това са публикуваните данни, според които приходите на компанията са спаднали под очакваното. Ценните книжа на Twitter пък се сринаха с 14.5%, след като продажбите на компанията са намалели с повече от очакваното.

Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички