Спад на еврото, докато пазара не обърна внимание на първоначалния напредък в разговорите за Гърция


Спад на еврото, докато пазара не обърна внимание на първоначалния напредък в разговорите за Гърция
Снимка: Thinkstock

2094

Еврото падна днес, тъй като дилърите вече спряха да обръщат внимание на безкрайния поток от заглавия отчитащи прогреса в преговорите за гръцкия дълг, докато долара получи сила от силни данни за жилищния сектор в САЩ. Евро/долар е на 1.1270 като по време на азиатската търговия падна до 1.1254 спрямо връх вчера на 1.1410.

Въпреки по-големия оптимизъм около Гърция изразен на капиталовите пазари, предпазливостта преобладаваше на валутните пазари, тъй като споразумението остава трудно постижимо, а перспективите пред еврозоната по-лоши пред тези на останалите икономики. Министрите от еврозоната приветстваха в понеделник новия пакет от предложения за реформи от Гърция като възможна база за споразумение, което да избегне приближаващия фалит преди плащанията към МВФ в края на месеца. Въпреки всичко и канцлера на Германия Ангела Меркел и управителя на МВФ Кристин Лагард отбелязаха, че предстои още много работа да бъде свършена. Пазарите очакват още много обрати през следващите дни, докато кредиторите изучават предложенията на Атина преди планираните срещи на финансовите министри в сряда и на националните лидери в четвъртък.

Спадът на еврото отразява и подновена сила на долара, който се засили при оптимистични данни от жилищния сектор и заради растеж на доходността на облигациите. Препродажбите на жилища в САЩ скочиха през май до пет и половина годишен връх, което увеличи очакванията за повишение на лихвите през септември.

Долар/йена е на 123.72. Зелените пари напреднаха и срещу високо доходните валути на които не им помогна изследване за PMI индекса във фабричния сектор в Китай. Той се повиши до три месечен връх от 49.6 при предишна стойност 49.2, но остава под нивата от 50, които разделят свиването от експанзията. Австралийският долар слезе до 0.77, а новозеландския до пет годишно дъно от 0.6845, което се дължи и на изненадващото намаление на лихвите в страната по-рано през месеца, както и вероятността за нови техни намаления.

Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.8056
  • GBP
    1
    2.27846
  • JPY
    100
    1.16121
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички