Франция взе мястото на Великобритания в класацията на най-големите икономики в света


Франция взе мястото на Великобритания в класацията на най-големите икономики в света
Снимка: iStock/Guliver

2833

Франция отново е петата най-голяма икономика в света. Тя изпревари Великобритания, която отстъпи позиция след референдума за излизане от ЕС и срива на паунда.

Според последните данни на Международния валутен фонд (МВФ), цитирани от Reuters, брутният вътрешен продукт на Великобритания е бил 1,8 трлн. паунда през 2015 г.

Обикновено за сравнение между икономиките на отделните страни по принцип се използва средният обмемен курс през съответната година. Но ако се използва настоящият валутен курс между еврото и паунда, Франция вече измества Обединеното кралство от петата позиция.

В сряда еврото успя да поскъпне над 0,8547 паунда, респективно британската лира се понижи под нивото от 1,17 евро за пръв път от втората половина на 2013 година. Това означава, че размерът на британската икономика през 2015 година е отговарял на 2,172 млрд. евро, докато по същото време БВП на Франция е бил в размер на 2,182 млрд. евро. 

Референдумът от 23 юни, на който британските граждани решиха страната им да напусне ЕС, разтърси финансовите пазари, заплаши сигурността на редица бизнеси и наказа паунда.

Великобритания и Франция и преди са разменяли местата си в списъка на най-големите икономики в света. През 2014 г. Обединеното кралство изпревари вечния си съперник - шест години, след като финансовата криза доведе до друг спад на паунда и позволи на Франция да си възвърне короната в задочния сблъсък.

 

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80078
  • GBP
    1
    2.28624
  • JPY
    100
    1.15559
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички