GfK: Банковата криза възпрепятства икономическото развитие в Европа


GfK: Банковата криза възпрепятства икономическото развитие в Европа
Снимка:

549

Европейската финансова криза ескалира отново през второто тримесечие, се посочва в проучване на GfK на потребителския климат в Европа и САЩ през периода.

Оценката на потребителите за бъдещето на икономиката и доходите им, както и намеренията им да правят големи покупки варират в зависимост от степента, в която техните държави са засегнати от това развитие, обобщава анкетата.

Съответно, преобладаващото настроение сред населението в засегнатите от кризата страни като Гърция, Испания и Италия, не е оптимистично.

През последните няколко седмици и месеци, ескалирането на банковата криза доведе до завръщане на финансовата криза в Европа.

Ситуацията в Испания показва колко тясно съдбата на една страна е свързана с тази на нейните банки. ЕС одобри спасителен план от 100 милиарда евро за правителството в Мадрид, за да може то да спаси финансовите си институции. Гърция и Ирландия също получиха такива помощи за своите банки на стойност милиарди евро. Колкото по-зле е положението в дадена страна, толкова по-критично става то и за нейните банки.

Тази корелация се засилва от кризата.

От една страна, финансовите институции подкрепят своите закъсали правителства чрез закупуване на държавни облигации. От друга страна, правителствата предприемат действия, когато техните банки са в критично състояние. Ако финансовият сектор на една държава е в лошо състояние, държавният й дълг обезателно нараства. В резултат на това, агенциите за кредитен рейтинг бързо понижават кредитния рейтинг на тази страна, както наскоро се случи с Италия.

На срещата на върха на ЕС в края на юни в Брюксел европейските лидери се договориха за разширяване на спасителния пакет, за да се подпомогнат тези страни от еврозоната, които са потенциално нестабилни. В бъдеще Европейският финансов инструмент за стабилност (EFSF) и Европейският механизъм за стабилност (ESM) ще имат по-голяма гъвкавост при прилагане на съществуващите спасителни финансови мерки, за да се стабилизират пазарите на държавни облигации.

Страните в криза вече ще имат по-лесен достъп до спасителните еврофондове и ще трябва да изпълняват по-малко условия. Италия и Испания в момента страдат от високите лихвени проценти и имат огромни затруднения при набирането на нови средства на пазарите. Кризисният фонд на Европейския механизъм за стабилност в бъдеще ще бъде в състояние да предлага директна подкрепа на банките. Досега това не беше възможно по силата на Договора за Европейския механизъм за стабилност. Парите се превеждат на съответната страна, което увеличава държавния дълг на страните.

Поради тази причина имаше възражения от Италия и Испания, които осигуриха предоставянето на тези средства директно на спасените банки, за да не се наруши националния счетоводен баланс. Има условие, обаче, за създаване на единен банков надзор в еврозоната, в който Европейската централна банка ще играе централна роля. В допълнение беше одобрена и програма за икономическо възстановяване на стойност 120 милиарда евро. Реакциите на пазарите към бързите действия са положителни досега.

През следващите няколко месеца ще стане ясно дали тези мерки ще успеят да облекчат финансовата криза и да предотвратят разпадането на еврозоната. Решаваща роля ще има готовността на засегнатите национални правителства и техните граждани за осъществяване на реформите.

България: очаква се положителен икономически растеж

България също не може да избегне напълно последствията от европейската финансова криза, въпреки че страната е в относително добро състояние в сравнение с други страни. През първото тримесечие БВП на България е нараснал с 0,5% в сравнение със същия период на предходната година. Въпреки че прогнозите са влошени, все още се предвижда България да постигне осезаем растеж през настоящата година, а също и през 2013 г.

Прогнозира се нарастване от 0,5% за 2012 г. и дори по-голямо за 2013 г. (1,1%). Разбира се, това зависи от по-нататъшното развитие в страните, засегнати от кризата. Икономическите очаквания остават ниски. Безработицата през май е 11%. Експертите прогнозират, че нивото ще се задържи над 12% до края на годината.

Българите, които имат работа, могат да очакват постоянно подобрение в заплатите и надниците. Това създава малко по-положително отношение към развитието на финансото състояние на страната през следващите няколко месеца. Съответно и нивата на намеренията за покупка се възстановяват, като стойността на показателя понастоящем е доста над нулата.

 

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80361
  • GBP
    1
    2.28258
  • JPY
    100
    1.15757
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички