Нововъзникващите пазари свалят лихвите


Нововъзникващите пазари свалят лихвите
Снимка:

386

Централните банки на нововъзникващите пазари явно съвсем приеха присърце последните предупреждения от МВФ, че има „стряскащо висок риск” за по-дълбок срив на световната икономика.

Две централни банки намалиха лихвите през последните часове. Бразилия продължи едногодишната си кампания по облекчаване на лихвите и ги редуцира с 0.25% до рекордно ниските 7.25%. Корея също намали лихвите с 25 пункта до нива от 2.75%.

В момента всички очакват и Сингапур да стори същото днес, докато другата седмица Турция може да последва примера им, а намалението на лихвите в Полша през ноември вече изглежда като свършен факт.

ЮАР, Унгария, Колумбия, Китай и Турция намалиха лихвите през последните месеци, докато Индия намали съотношението на банковите резерви, за да стимулира кредитирането. Обяснението на Корейската централна банка за действието показва колко са се стреснали банките от песимизма около тях. Нейното решение не изненада пазарите, но предпазливите коментари изненадаха. Банката обяви, че и експортът и вътрешното търсене остават слаби.

Според анализатори, още централни банки на нововъзникващите пазари могат и трябва да намалят лихвите. В края на краищата лихвите в развитите икономики удариха дъната и продължават да падат (Австралия свали лихвите миналата седмица, а очакванията са Япония отново да облекчи условията в края на октомври).

Доколко обаче ефективни са тези намаления? В случая на Бразилия май не много, засега. Въпреки редукцията от 525 базови пункта след юли миналата година, растежа през тази година ще бъде 1.6% според централната банка (при предишна прогноза за 2.5%). Това е по-малко отколкото отчитат нации от Г-7 като САЩ, Япония и Канада.

В Корея надеждите са, че по-ниските лихви ще стимулират вътрешните разходи и ще помогнат на изпадналите в дългове домакинства. Високата зависимост обаче на страната от експорта (който дава 53% от икономиката) прави малко вероятно значително покачване на ръста. Корейската банка всъщност признава, че растежа се е влошил и намали прогнозите си за БВП през 2012 и 2013 година, при това по-агресивно отколкото МВФ го направи.

Все пак пазарите предвиждат нови облекчения почти навсякъде. Калкулирани са вече намаления с нови 25 пункта в ЮАР, Турция и Корея през следващите 3 до 6 месеца, докато за Полша и Унгария се очакват редукции от 50 базови пункта.

При цялата тази картина има и такива, които не са в състояние на сваляния на лихвите, което идва да покаже какъв разнообразен клас са станали активите от нововъзникващите пазари. Индонезия запази в четвъртък лихвите без промяна, като се очаква икономиката да нарасне с 6.5% тази година, а ръста на заемите да се повиши с 20%. Всъщност тя може да повиши лихвите през следващите месеци. Нарастващата инфлация в Сърбия принуди централната банка да увеличи лихвите тази седмица, докато Русия изненада всички с повишение през миналия месец, като също цитира като причина инфлацията. Пазарите на фючърси калкулират и ново повишение с 25 базови пункта в Русия.

По материали на световни информационни източници

Подготвена от отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

 

 

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80361
  • GBP
    1
    2.28258
  • JPY
    100
    1.15757
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички