Вместо успокоение, отново смут


Вместо успокоение, отново смут
Снимка:

515

На 2 август председателят на ЕЦБ МАрио Драги попари надеждите за незабавно действие срещу европейската криза.

Драги бе категоричен, че банката е единодушна в решителността си да запази единната европейска валута, но така и не спомена незабавни конкретни мерки в тази насока.

Изчакващата позиция на Европейската централна банка в борбата срещу дълговата криза в еврозоната предизвика чувство на безпомощност в правителствата на проблематичните Италия и Испания, коментира днес германският в. „Ханделсблат”.

Министър-председателите Марио Монти и Мариано Рахой по време на срещата си в Мадрид не можаха да определят как ще реагират техните правителства на изказването на председателя на ЕЦБ Марио Драги.

Първоначално двамата лидери похвалиха вярата на Драги в еврото. Те приветстваха изказването на италианеца, според което единната валута е „неотменима”.

Председателят на ЕЦБ изключи възможността за бърза намеса на финансовата институция на пазарите на облигации. Същевременно обаче той говори за покупки на облигации при страни като Испания и Италия на по-късен етап, но само при условие, че правителствата на тези държави кандидатстват за финансова помощ от спасителните фондове на Европейския механизъм за финансова стабилност.

Европейската централна банка и европейските държави искат „да сторят всичко възможно”, за да спасят еврото. Какво обаче означава това изобщо?

Германският в. „Берлинер моргенпост” също коментира новите антикризисни стратегии - и колко рисковани са те.

В момента цари трескава дейност. „Нямаме повече време за губене”, коментира ръководителят на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер.

Германският канцлер Ангела Меркел обеща първоначални с френския президент Франсоа Оланд, а после и с италианския министър-председател Марио Монти да направи всичко необходимо, за да спаси еврото.

Все пак какво трябва да включва това „всичко”- по този въпрос евроспасителите не са единодушни. Поради това в пространството ежедневно циркулират нови предложения.

Съвсем наскоро европейците одобриха спасителен пакет за испанските банки. Защо тогава продължава тази трескава суматоха? Дори европейските държави да отпуснат заем за 100 млрд. евро на Испания, за да се подобри положението на финансовите институции на страната, Мадрид остава под огромен натиск. Рисковете от испанските заеми са се увеличили през последните седмици, въпреки спасителния пакет.

Испания трябва да предлага на инвеститорите все по-високи лихвени проценти.

При това, при голяма част от спасителите на еврото се таи тревогата, че облигациите на Испания няма да могат да бъдат цялостно пуснати на пазара.

 

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80078
  • GBP
    1
    2.28624
  • JPY
    100
    1.15559
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички