Клавиатурата на лаптопа се превръща в безжично зарядно


Клавиатурата на лаптопа се превръща в безжично зарядно
Снимка: Thinkstock

2735

Google е на път да улесни безжичното зареждане на телефони и други електронни джаджи. Компанията е подала в САЩ патентна заявка за т.нар. „клавиатура с индуктивно зареждане” за портативни компютри, която интегрира в себе си система за безжично зареждане. Това съобщава TechNews.

Благодарение на подобна клавиатура, лаптопите ще могат да зареждат мобилни джаджи от рода на смартфоните. В клавишите на ноутбука ще бъдат разположени малки индукционни бобини, които създават електромагнитно поле при постъпване на променлив ток.

Приемащото устройство също трябва да има подобна бобина, която улавя генерираното електромагнитно поле и преобразува енергията в постоянен ток за зареждане на батерията. Поставен на клавиатурата на лаптопа, смартфонът може да се зареди.

Друга реализация предвижда интегриране в бутоните на клавиатурата на бобини за улавяне на електромагнитно поле. В този случай ще бъде възможно безжично зареждане на самия ноутбук.

Теоретично, може да бъде реализирана и хибридна система за предаване-приемане на енергия чрез технологията на магнитната индукция, уточнява slashgear.com. Повредените бобини пък ще се заменят лесно чрез сваляне на бутоните, без да се разглобява целият портативен компютър.

Патентната заявка на Google предстои да бъде одобрена. Засега няма информация за плановете на компанията да комерсиализира технологията, но несъмнено подобна идея ще предизвика интерес от страна на производителите на компютри и мобилни устройства.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички