Започват масови проверки по пазари и борси за плодове и зеленчуци


Започват масови проверки по пазари и борси за плодове и зеленчуци
Снимка: БГНЕС

3123

Българска агенция по безопасност на храните стартира масови проверки на пазари, борси, тържища, складове за търговия на едро, търговски вериги, както и на нерегламентирани места за продажба на пресни плодове и зеленчуци на територията на цялата страна. Това съобщиха от институцията.

Инспекторите следят за произхода на продуктите, правилното етикетиране, съответствие на произхода на предлаганите стоки посочен в документите с този на етикетите им, проверяват се съпроводителните документи и съответствие на стоката с действащото законодателство. При инспекциите се вземат и проби за наличие на пестицидни остатъци и замърсители.

Първите проверки бяха извършени от инспектори от Областна дирекция по безопасност на храните, град Пловдив заедно с представители на медиите. Инспектирани са 5 склада за търговия на едро за плодове и зеленчуци и земеделски производител на борсата в село Първенец, хипермаркет в град Пловдив, както и на тържището на Гребната база в града. Не са открити драстични нарушения. Един търговец не е предоставил удостоверение за регистрация на обекта – склад за търговия на едро. Инспекторите са изискали да представи документа в ОДБХ, град Пловдив в рамките на утрешния ден.

Целта на извънредните проверки предотвратяване на нелоялни търговски практики и недопускане на заблуда на потребителите относно произход, качество и безопасност на плодовете и зеленчуците предлагани на българския пазар.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички