Защо спортистите могат да бъдат много успешни предприемачи


Защо спортистите могат да бъдат много успешни предприемачи
Снимка: Getty Images/Guliver

4060

Коментар на Ричард Брансън, публикуван в LinkedIn

“Имах възможността да се насладя на всичко, което се случи в Рио тази година. Обичам Олимпийските игри и невероятната атмосфера, която те създават. Няма нищо по-вълнуващо от това да гледаш как светът се обединява в една обща подкрепяща среда, която празнува силата на човешкия дух.

От Олимпиадата до различните физически активности с децата ми, спортът винаги е бил положителна и въздействаща константа в живота ми. Когато бях малък, никога не съм бил най-добрият ученик, но в часовете по спорт бях в стихията си. Бях ненадминат в дисциплини като ръгби и крикет, но на 12-годишна възраст претърпях инцидент, в който контузих много сериозно коляното си. Наложи се операция. Можете да си представите разочарованието ми, когато лекарите ми съобщиха, че трябва да огранича спортните си занимания.

След като се възстанових обаче аз не се отказах и открих ново спортно поприще – тениса. Мечтаех един ден да играя на Уимбълдън. Оказа се, че нямам нужния талант да стана професионалист, но за сметка на това си останах най-ентусиазираният аматьор и до днес. Обичам интензивността, майсторството и вълнението на всеки един тенис мач.

Психологическата страна на играта винаги ме е привличала изключително силно. Докато го има опонента от другата страна на мрежата, най-голямото предизвикателство е да се пребориш със себе си. Трябва да се поставиш в най-подходящото ментално и физическо състояние, за да дадеш най-доброто. Освен това е необходимо да умееш да оставяш всички предходни неуспехи далеч за себе си, ако искаш те да не се повторят. Самодисциплината и решителността, която са необходими на един професионален атлет, не са по-различни от тези, които се изискват, за да станеш успешен предприемач.

Много от нещата, на които ни учи спортът, лесно могат да бъдат прехвърлени и приложени в много други аспекти на живота. Аз самият откривам умения, придобити посредством играта на тенис, които ми помагат и в управлението на бизнеса ми. Един от ключовите уроци, които съм научил с ракета в ръка, но значимостта му се простира далеч извън пределите на корта е, че всяка точка се брои сама за себе си. Забравете за последния си провал и просто се придвижете напред – към следващото предизвикателство. Тенисът, също като бизнеса, се развива твърде бързо, за да се фокусираш върху миналото и минута повече от необходимото, защото рискуваш новите възможности да те подминат.

Инцидент с лакътя ми попречи да тренирам през последните шест месеца. Когато взех отново ракетата си, ми коства много усилия да си възвърна нивото на игра, което имах преди контузията. Тренирах усилено, повтаряйки отново и отново упражнения за едновременно подсилване на китката и подобряване на техниката си. Много скоро осъзнах, че тези тренировки напомнят бизнес стратегията ми – фокус върху конкретна област, възстановяване от загуби, предварителна подготовка, увереност и практика.

Ето защо, мисля, че спортистите в същността си са много добри бизнесмени, което е добре, защото в елитните спортове успехът е краткотраен и пенсионирането идва рано. Но животът след спортната кариера предлага необятни възможности за преоткриване на нови пътища. Това е едно от нещата, които най-много харесвам в спорта и бизнеса – втория шанс. Загубил си тай-брейк? Идва следващият сет, в който можеш да обърнеш цялата игра. Пропуснал си възможност за добра бизнес инвестиция – новата ще дойде по-скоро, отколкото си очаквал.

Какъв е моят съвет към всички атлети, които търсят алтернативи за професионален успех, след края на спортната си кариера? Гмурнете се в бизнеса, както в спорта – следвайте страстта си, отворете съзнанието си за нови възможности и не приемайте „Не!“ за отговор.“

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички