Земеделското министерство връчи 35 договора по ПРСР


Земеделското министерство връчи 35 договора по ПРСР
Снимка: БГНЕС

2512

Министерство на земеделието връчи договорите на 35 местни инициативни групи. Те са на стойност 1 761 824 лв. и обхващат териториите на 61 общини с население от 716 876 жители. Това обяви зам.-министърът на земеделието и храните Васил Грудев, предаде БГНЕС.

Средствата са по Програмата за развитие на селските райони. "Това е предварителната мярка, новият елемент в програмата, в който министерството вече финансира самата дейност по изработването на стратегиите на местните инициативни групи", обясни Грудев. През миналия програмен период министерството е очаквало от групите да предоставят готови стратегии, които после биват разглеждани.

Грудев обясни, че изготвянето на стратегиите ще бъде в полза на нуждите на съответните общини и ще има по-качествени проекти, които да бъдат финансирани.

Той посочи, че е приключил втория етап от подписването на договори по тази мярка и се финансират още 35 местни инициативни групи. В момента приключва първият прием на големите стратегии. С предходните договори, които са сключени общо около 80 инициативни групи получават такива договори. Получено е заявление за финансиране от 220 млн. лв. Следващият прием по мярката ще бъде през януари 2017 г. Това ще бъде и последният прием по мярката "Водено от общностите местно развитие” по Програмата за развитие на селските райони 2014 -2020 г.

"Идеята на тези местни инициативни групи е да подходят "отдолу нагоре", т.е. те да управляват самия прием по тези мерки и проекти. Те наподобяват на малки програми за развитие на селските райони. Бюджетът им е разделен. Половината от него отива за общински дейности, а другата за частни бенефициенти. Характеризират се с малки като обем проекти, защото идеята е да бъдат финансирани дребно мащабни дейности на частно и общинско ниво, да бъдат скъсени процедурите.

При големите проекти има обща допустимост и всички проекти трябва да бъдат свързани с тази обща допустимост. Местните инициативни групи обаче имат възможност да разработят свои специфични необходимости дори като критерии за допустимост, за да бъдат те най- близо до нуждите на местното население", обясни Грудев.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.8387
  • GBP
    1
    2.28913
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички