"Акулските перки" по "Графа" били с такава форма, за да не се сяда на тях

Акулските перки по Графа били с такава форма, за да не се сяда на тях
Източник: БГНЕС

Новите ограничители около трамвайното трасе на столичната улица "Граф Игнатиев", предизвикали доста подигравки в интернет, са изискване на пътната полиция. Избрана е тази форма, за да са щадящи за погледа и да не се използват за други цели, например за сядане. Това каза проектантът на спорното решение арх. Радомира Методиева пред bTV.

В социалните мрежи ограничителите бяха сравнени с надгробни паметници, мемориални плочи, перки на акули и т.н. „Асоциации може да се правят всякакви, всичко прилича на нещо в нашите измерения”, беше лаконичният отговор на арх. Методиева.

Тя обясни, че конкурсният проект не е включвал подобни колчета, но „по нашия закон понятието „Споделено пространство” не е дефинирано и законово прието” и така от КАТ са поискали поставянето на ограничителите.

Защо точно тази необичайна форма? Методиева посочи, че на „Солунска” било експериментирано с кубчета, но веднага те били припознати „като места, удобни за сядане” и затова била предложена скосена форма, която да не позволява подобна злоупотреба с общинско имущество.

Няма ли обаче риск човек да се спъне в ниската гранитна призма и да се окаже именно върху релсите? „Това, което сме поставили, е възможно най-щадящото за погледа. Човек може да се спъне във всяко нещо, стремили сме се да има визуално единство в материалите. Цветно нещо няма как да е гранит”, допълни Методиева.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.