"Автомагистрали" подписа договори с осем помощници за "Хемус"


"Автомагистрали" подписа договори с осем помощници за "Хемус"
Снимка: МРРБ

3312

Притиснати от опозицията и медиите, управляващите започнаха да процеждат информация, която разкрива схемата за бъдещото строителство на магистрала "Хемус". По Коледа правителството изненадващо възложи на държавното предприятие "Автомагистрали" да изгради следващите 134 км от аутобана, като за целта му отпусна 1.35 млрд. лева. Тъй като държавната фирма няма достатъчно опит, техника и хора, веднага избуяха съмнения, че тя ще е основно диспечер на средствата, а в усвояването на милиардната сума ще се включат "обичайните заподозрени" - големите строителни компании, които са "абонирани" за едрите обществени поръчки. Това пише в. "Сега".

Подозренията вече се потвърждават. Във вторник МРРБ разпространи справка за договорите, сключвани напоследък от "Автомагистрали", подготвена по искане на БСП. Оказва се, че точно преди да получи задачата да строи магистралната отсечка с рекорден бюджет, държавното предприятие е сключило поредица договори с осем големи и известни компании - "ПСТ Груп", "ГБС Инфраструктурно строителство", "Геострой", "Грома холд" (новото име на "Агромах"), "Галчев инженеринг", "Пътища и мостове", "Инфрастроежи" и "Инжстройинженеринг". С всяка от тези фирми през ноември са подписани три типа договори - рамков контракт "за изпълнение на различни видове дейности", договор за наем на техника и договор за доставка на строителни материали. "Рамките" са със сериозен срок - до ноември 2021 година.

Неотдавна в отговор на предишно питане от Георги Свиленски (БСП) министър Аврамова обяви, че "Автомагистрали" няма сключени нито договори с подизпълнители, нито "нарочни рамкови споразумения" за "Хемус". Договорите с по-горе изброените фирми наистина не са нито подизпълнителски, нито "нарочни" споразумения, те са от "отворен тип" - за "различни видове дейности". Какво точно пише в тях, публиката едва ли ще разбере. Министър Аврамова вчера обяви, че само народен представител може да получи достъп до документите, но трябва да опазва търговската тайна.

Целта на цялата схема с участието на "Автомагистрали" е да се избегнат прозрачните обществени поръчки. Законът допуска държавно ведомство директно на възложи определени дейности на фирма, на която е принципал, но тогава натоварената фирма няма право да разчита на подизпълнители. Вероятно затова вместо с подизпълнители "Автомагистрали" подписва рамкови споразумения и договори за доставки и за наемане. И може да се окаже, че в строителството на 134 км от "Хемус" и в усвояването на 1.35 млрд. лева ще участват няколко основни играча, без нито един от тях да се е състезавал в търг или конкурс.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички