"Булгаргаз" може да съди КЕВР заради цената на газа


"Булгаргаз" може да съди КЕВР заради цената на газа
Снимка: Actualno.com

3256

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) предлага цената на природния газ да се повиши с 2,6% за второто тримесечие на годината. От "Булгаргаз" обаче настояват за по-голямо увеличение и по време на открито заседание днес дори заплашиха регулатора със съд.

На заседанието КЕВР в специализиран състав „Енергетика“ обсъди доклад на работната група във връзка с внесеното заявление на "Булгаргаз" ЕАД за утвърждаване на цени за ІІ - то тримесечие на 2018 г., по които общественият доставчик продава природен газ на крайните снабдители и на клиенти, присъединени към газопреносната мрежа.

В началото на март от "Булгаргаз" поискаха повишение на цената на газа през второто тримесечие с 4,85% до 369,99 лева за 1000 куб. метра. Докладът на работната група обаче не потвърждава това искане. Той предлага цената да бъде в размер на 361,82 лв. за 1000 куб м. или 34,04 лв. за MWh (без акциз и ДДС).

"Предлаганата от енергийния регулатор цена на природния газ е с 2,6% по-висока от досегашната цена за първото тримесечие на 2018 г. В заявлението си „Булгаргаз“ ЕАД поиска увеличението на цената да бъде 4,82 %, но работната група установи, че през 2017 г. дружеството е реализирало надвзет приход. В резултат на това регулаторът направи отрицателна корекция в размер на 5 284 583 лв. поради положителна разлика между прогнозните и отчетни разходи на „Булгаргаз“ ЕАД за доставка на природен газ на входа на газопреносната мрежа през 2017 г.", съобщават от пресцентъра на КЕВР.

„Планираното увеличение на цената на природния газ е в размер под 5 на сто, което не дава нормативно основание за повишаване на цените на топлинната енергия през следващото тримесечие и те остават непроменени. Няма да има промяна и в цената на високоефективната електрическата енергия, произвеждана по комбиниран способ от топлофикационните дружества, използващи природен газ“, коментира председателят на комисията Иван Иванов.

Според обществения доставчик обаче предложената по-ниска цена ще доведе до загуби за дружеството. От "Булгаргаз" дори заплашиха КЕВР със съд, ако техните възражения не бъдат взети под внимание.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички