"Булгартрансгаз" осигури 200 млн. евро за "Балкански поток"

Булгартрансгаз осигури 200 млн. евро за Балкански поток
Източник: Министерски съвет

"Булгартрансгаз" взе кредит от 200 млн. евро от 4 банки за авансово плащане на консорциумите, които строят "Балкански поток". Това съобщи пред в. "24 часа" шефът на газовото дружество Владимир Малинов.

В процедурата са участвали 9 банки, подписани са договори със Citibank, ING Bank, "Уникредит Булбанк" и Международната банка за икономическо сътрудничество.

Заемът е обезпечен с депозити в долари, които са в тези банки. Доларите в момента носят по-голяма лихва, отколкото е тази по кредита в евро. Освен това и плащането към изпълнителите е в евро.

При тази операция компанията ще спечели за 6 месеца 2 млн. лв. Има опция за удължаване на срока с още 6 месеца, което би донесло още 2 млн. лв.

Тези 200 млн. евро ще осигурят по-голямата част от авансовото плащане. То е 250 млн. лв. и 50 млн. ДДС към саудитския консорциум "Аркад", който вече изгражда линейната част на газопровода.

140 млн. лв. и 28 млн. за ДДС пък са дължими на консорциума "Ферощал Балкангаз", който строи двете компресорни станции.

Срокът за останалото плащане за линейната част на газопровода е 10 години след въвеждането в експлоатация, а за компресорните станции – 2 години.

Инфраструктурата на газовото трасе ще бъде построена през първите 6 месеца на 2020 г., заяви пред журналисти руският министър на енергетиката Александът Новак. 

Подобен срок посочи и сръбският му колега Александър Антич, който в понеделник заедно с Бойко Борисов и Теменужка Петкова инспектира строителството на газопровода в района на Кнежа.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.