"Чистите" коли на Китай не са толкова чисти


"Чистите" коли на Китай не са толкова чисти
Снимка: Getty Images/Guliver

4603

Коментар на Марк Бюканън за Bloomberg

Може ли Китай, най-големият автомобилен пазар на света, да засили борбата с глобалното затопляне, ако мине изцяло на електомобили? Отговорът не е толкова очевиден, колкото изглежда.

Страната наистина полага усилия в сферата. Миналата година китайци са купили 300 000 електромобили, очаква се повече от 5 млн. да бъдат закупени до 2020 г. Правителството пък обяви планове за строеж на нови фабрики за батерии за този тип превозни средства.

Звучи окуражаващо, но мерките няма веднага да се отразят положително на околната среда. Дори напротив. Производството и експлоатацията на електромобили в Китай в момента изразходват повече енергия и е възможно да генерират повече вредни въглеродни емисии.

Електрическите автомобили могат да компенсират вредата от самото си произвеждане само ако след това използват „чиста“ енергия. Затова и полза от тях ще имат по-скоро развитите държави с повече възобновяеми ресурси. В САЩ например един електромобил е „виновен“ за два пъти по-малко вредни газове в атмосферата в сравнение с един обикновен. В Европа ситуацията също е добра, особено в Норвегия.

Истинското предизвикателство в намаляването на емисиите се корени в развиващите се страни и особено в Китай, която вероятно ще продължи да доминира автопазара. За съжаление, индустриалната структура на държавата затруднява нещата. Скорошно проучване установи, че електромобилите там генерират 50% повече газови емисии. Само производството на литиеви батерии вдига енергийната консумация с 13%, а емисиите – с 20 на сто.

Решението на проблема няма толкова връзка със самите коли, колкото с енергийната инфраструктура. В Китай все още много се разчита на въглищата като ресурс. Затова и производството създава толкова страшни замърсявания. Рециклирането не е развито достатъчно добре. Щатите например рециклират 70% от стоманата, а азиатската страна – 11 на сто.

Електромобилите могат да помогнат на Китай да намали вредните емисии само в контекста на по-дълбока промяна в енергетиката и завой към възобновяеми източници. Никоя технология не може сама да направи зелена революция.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички